Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde Endüstriyel Uygulamalar (Sektör Dersi) | GDM 447 | 7 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Ders kapsamında lisans öğrencilerinin sektör temsilcileriyle bir araya getirilmesi ile gıda endüstrisindeki mevcut durum, yeni gelişmeler ve sektörel eğilimler hakkında dünyada, ülkemizde ve Sakarya ili özelinde sektörün önde gelen temsilcilerinden pratiğe yönelik bilgi ve tecrübe edinilmesini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği |
|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Dünya’daki, Türkiye’deki ve Sakarya’daki gıda endüstrisinin güncel durumu hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Endüstri 4.0, Gıda 4.0, gıda endüstrisindeki mevcut ve potansiyel yapay zeka uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
3 | Gıda endüstrisinin önemli dallarında (et, süt, tahıl, meyve-sebze, özel gıdalar, ambalaj, içecek, gıda katkı maddeleri): sektörünün genel durumu, sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, | |
4 | Gıda sektöründe insan kaynakları yönetimi ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
5 | Gıda endüstrisinde girişimciliğin yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
6 | Girişimci fikirlerini nerelere nasıl sunabileceği hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
7 | Gıda endüstrisinde satış ve pazarlamanın önemi ve bu alanda uygulanan stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dünya’da, ülkemizde ve Sakarya ilinde gıda endüstrisinin mevcut durumu | |
2 | Endüstri 4.0, gıda 4.0, endüstrideki mevcut ve potansiyel yapay zeka uygulamaları | |
3 | Süt endüstrisi | |
4 | Et endüstrisi | |
5 | Tahıl endüstrisi | |
6 | Şekerleme endüstrisi | |
7 | Gıda ambalaj endüstrisi | |
8 | Meyve-sebze endüstrisi | |
9 | Ara sınav | |
10 | Gıda makinaları | |
11 | Gıda katkı maddeleri | |
12 | Gıda endüstrisinde insan kaynakları yönetimi ve nitelikli eleman ihtiyacı | |
13 | Gıda endüstrisinde girişimcilik | |
14 | Gıda endüstrisinde satış ve pazarlama |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | X | |||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Ödev | 10 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Final | 40 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |