Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Finansal Bilgi Teknolojileri (Sektör Dersi) BSM 455 7 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NEJAT YUMUŞAK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bilgisayar ve Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerein ve teknolojilerin bankacılık sektöründe nasıl kullanıldığının anlaşılması ve bu sektörde proje yönetimi ve girişimcilik yeteneklerinin arıtılması için alt yapı oluşturulması dersin amacını oluşturmaktadır.

Dersin İçeriği

Dijital Bankacılık, Finansal teknolojiler, Teknoloji yönetimi, Çevik yaklaşımlar

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bankalarda Bilgi Teknolojilieri Finansal Yönetimine Giriş - Dünyada ve Türkiye'de Kuveyt Türk - Programın içeriği ve amacı - Bilgi Teknolojilerinde önemli başlıklar, roller, kariyer fırsatları
2 Finans Sektöründe Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC) -Yazılım geliştirme yaşam döngüsü - Yazılım geliştirme araçları - Proje yapısı ve kod örnekleri
3 Finans Sektöründe Proje Yönetimi PMI prensibine göre finans sektöründe proje yönetimi süreçleri ve gerçek projeler üzerinden deneyim paylaşımları.
4 Dijital Bankacılık Platformu: BOA Türkiye'de 4 adet bankada çalışan, 9 milyon satırdan fazla kod sahip içeren, tüm dijital kanalları içinde barındıran, üzerinde 500'den fazla mühendisin çalıştığı BOA sisteminin uçtan uca anlatımı.
5 Modern Bilgi Sistemleri Teknolojileri Dünya'da bilgi sistemleri adına gündeme oturan en modern teknolojilerin anlatılması. Microservice, Docker, Hadoop, .Net Core, React, Node.js, Hadoop, Cloud, A.I. API ve diğer modern teknolojiler.
6 FinTech, Girişimcilik ve LONCA Kuluçka Merkezi - Fintech nedir? Dünya'da ve Türkiye'de önemli fintechler hangileridir? - Girişimcilik nedir? Nasıl girişimci olunur? Neden önemlidir?
7 Finans Sektöründe Block Zinciri (Blokchain) - Blok zinciri nedir? - Önemli uygulamaları nelerdir? - Finans sektöründeki uygulanabilir senaryolar hangileridir?
8 Kullanıcı Deneyimi (User Experience) - Sanat akımları ve kullanıcı deneyiminin etkilendiği sanat akımları nelerdir? - Finans sektöründe kullanıcı deneyimi metodolojisi nedir? Nasıl uygulanır?
9 Platform Bankacılığı (Open Banking, API) - Application Programmable Interface (API) nedir? - Dünya'da API açan büyük firmalar kimler? Neyi amaçlıyorlar? - Açık bankacılık nedir? Neden oyunbozan bir yeniliktir?
10 Finans Sektöründe Yapay Zeka - Makine öğrenme algoritmalarının finans sektöründe uygulanması - Analitik ve yapay zeka tanımları - Finans sektöründe data yönetişimi (Data Governance)
11 Finansal Dijital Kanallar - Dijital Kanalların var olma nedeni ve amacı nedir? - Bankacılıktaki Mobil Şube teknolojileri ve yazılım geliştirme yaşam döngüsü - İnternet Şube teknolojileri ve fonksiyonları
12 Finansta Siber Güvenlik Yönetimi Finans sektöründe siber güvenlik süreci ve araçları nelerdir? Siber güvenlik neden önemlidir? Siber güvenlikte önemli roller ve sorumluluklar nelerdir?
13 Datacenter Yönetiminde Bulut Bilişime Rakip Olmak - Sunucu, saklama alanı tasarımı - Sunucu ve saklama alanı arası fiber network (SAN) - Sistem odası güvenliği - Güvenli, kesintisiz enerji altyapısı - Yedek sistem odası
14 Finans Sektöründe AR-GE Yönetimi AR-GE konuları nelerdir? Finans sektöründeki AR-GE projeleri nelerdir, deneyim paylaşımları.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
4 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bilişim Teknolojilerinin yönetim, denetim, gelişim ve güvenliği/güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olma ve farkındalık, X
7 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. X
8 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. X
9 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. X
10 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. X
11 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. X
12 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 14 3 42
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 3 3
Proje / Tasarım 1 20 20
Performans Görevi (Uygulama) 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 115
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,6
Dersin AKTS Kredisi 5