Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yangın Psikolojisi YNG 525 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. HAKAN SERHAD SOYHAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Yangın afeti sonrası ortaya çıkan psikolojik tramvayla ilişkili kavramlar ve tanımların yapılması gerekmektedir. Sonrasında oluşan durumun birey üzerindeki etkisi incelenmelidir. Oluşan travmaya müdahalede kültürel ve gelişimsel evreleri incelenmelidir. Oluşan travmanın müdahalesinde kullanılan sağaltım (tedavi) yaklaşımları ve izlenen temel ilkeleri üzerinde durulmalıdır. Son olarak travma tedavisi sonrası kişinin işlevselliğini geri kazanması için yapılacak temel uygulamalar bahsedilmelidir.

Dersin İçeriği

Travma nedir ?, Post travmatik dönemde birey üzerindeki etkiler, stresi azaltma ve duyguyu düzenleme eğitimi, bilişsel müdahale ve duygusal işlemleme, akut travmatik etkinin tedavisi. 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1) Stress, Trauma, and Posttraumatic Growth: Social Context, Environment, and Identities, Roni Berger.

2) Psikolojik travma ve sonuçları, Tamer Eker, Emin Önder

3) Travma psikolojisi (Hayatın kırılma anları) , Uzm. Psg. Tarık Solmuş

4) Afetler, Travmalar ve krizler psikolojik yardımı, Türkan Doğan, Özgür Erdur Baker, PDR yayınları.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Disiplinler arası bilgileri kullanarak yangın güvenliği hakkında etkin biçimde çalışabilme becerisi kazanır.
7 Yangın kavramının teorisini öğrenerek uygulamada ve standartlarda hangi yöntemlerin kullanıldığını kavrar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Final 60
1. Yıl İçinin Başarıya 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)