Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Proses Uygulamaları GDM 606 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bir gıda işletmesinin tasarlanması, var olan bir prosese ilave ya da çıkarma işlemlerinin uygulanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak.
Dersin İçeriği Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları; Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar; Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık; Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri; Bilgisayar destekli gıda işletmesi tasarımı. Proses kalitesi ve kontrolu
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Proses ve tasarım tanımlarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
2 Gıda üretimi ve tesis tasarımını birlikte değerlendirir ve yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney ve Laboratuvar,
3 Çeşitli gıdaların üretimine ait akış şemaları tasarlar Anlatım, Soru-Cevap, Grupla Çalışma,
4 Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma,
5 GMP, ISO ve HACCP sistemlerini kavrar ve proseslere uygulamalarını gerçekleştirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma,
6 Seçeceği bir ürün ile ilgili olarak üretim akış şeması tasarlar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Proses ve tasarım kavramları; Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları
2 Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar, Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık
3 Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, Bilgisayar destekli gıda işletme tasarımı
4 Gıda fabrikası tasarımı; Yerleşim, Ürün proses ilişkisi, Gıda hijyeni, fabrika güvenliği, Gıda depolanması, sistem değişkenliği
5 Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; Fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, Geliştirilmiş gıda tesisleri
6 İyi üretim Uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamaları
7 Gıda tesis ekonomileri; Gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler
8 Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; Metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemeler
9 Makine üretimleri ve montajı; Genel proses makinaları, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edilecekler
10 Makinaların hijyenik tasarımı; Hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesi
11 Gıda makinaları seçimi; Tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığı
12 Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş
13 Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş
14 Yıl Sonu Ders Değerlendirmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
7 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
8 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Proje / Tasarım 20
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 2 2
Ödev 1 20 20
Proje / Tasarım 1 20 20
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6