Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Cost Accountıng ISL 303 5 4 + 0 4 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ÜMMÜGÜLSÜM ZOR
Dersi Verenler ÜMMÜGÜLSÜM ZOR,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

This course aims to teach the calculation of the cost of produced and sold products in the production company using cost systems theoretically and practically.

Dersin İçeriği

In this lesson order, costs of businesses, classification of costs, Cost of raw materials and supplies, direct labor costs, determining the overhead distribution of manufacturing costs and flexible budgets, preparation of the overhead manufacturing costs, and cost accounting system should be implemented based on TDHP, process theory and application of special manufacturing system on the basic of Standard and actual costs topics will be preferred.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Knows the basic concepts of cost accounting, explain the differences between the concepts. Anlatım, Soru-Cevap,
2 Students differentiate direct and indirect materials, inventory valuation methods determined by using the Cost of Raw Materials and Supplies. Anlatım, Soru-Cevap,
3 The student makes the distinction between direct and indirect labor, direct labor cost of each manufactured or consumed accounts for the order. Anlatım, Soru-Cevap,
4 The student knows the steps followed in the General Manufacturing Costs finished loading, or orders, or orders made from the General Manufacturing Cost amount of the accounts to be installed. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma,
5 The Student knows the factors which affect the cost accounting system, explain the importance of cost system in the accounting information system, and define the continuous interaction cost-measurement system with cost recording system as a field. Anlatım, Tartışma,
6 The Student explain the cost accounting system’s components, produce different cost system combination, design cost system appropriate for Companies and its production types. Anlatım, Tartışma,
7 The Student explain the importance and aim of the standard cost system, measure and state the cost standards, prepare the production standard cost cards, know the how to revise those card periodically. Anlatım, Tartışma,
8 The Student calculate the costs in the standard costs system, compare those with actual cost and make the difference analysis and journalize those differences. Anlatım, Tartışma,
9 The Student knows when the job-order costing system should be applied, send costs to the orders, open the orders cost card, calculate the produced and sold production cost by using job-order costing system and journalize it. Anlatım, Tartışma,
10 The Student knows when the process costing system should be applied, send costs to the process, open the process cost card, calculate the produced and sold production cost by using process costing system and journalize it. Anlatım, Tartışma,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Basic concepts of cost- Classification of costs
2 Direct Raw Materials and Supplies and Indirect Costs of Material Determination
3 Determination of direct labor and indirect labor costs
4 Determination of the Overhead
5 Flexible Overhead Budget Preparation
6 Preparing of Statements of Cost of Sales- According to the accounts and records of cost Uniform Chart of Accounts
7 Classification of Costing Systems, Factors Affecting Cost Systems
8 Standard Costing Systems and Conceptual Frame
9 Midterm Exam
10 Standard Costing Systems- Variance Analysis
11 Job Order Costing System- Conceptual Frame
12 Job Order Costing System on Base of Turkish Uniform of Chart of Accounting System
13 Process Costing System- Conceptual Frame
14 Process Costing System- FIFO Method and Average Cost System
Kaynaklar
Ders Notu

Cost Accounting (15th Edition) by Charles T. Horngren Srikant M. Datar Madhav V. Rajan-Pearson

Ders Kaynakları

Cost Accounting (15th Edition) by Charles T. Horngren Srikant M. Datar Madhav V. Rajan-Pearson

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Öğrencilerimiz işletme yönetimi konusunda temel bilgilere sahip olacaklar. X
2 Öğrencilerimiz ekipler halinde çalışabilecek ve işletme yönetimi görevlerinde ekip üyeleriyle bilgi paylaşabilecekler.
3 Öğrencilerimiz, işletme yönetiminin görevlerinde çözümler sunmak için sorunları belirleyecek ve analiz edecekler. X
4 Öğrencilerimiz işletme süreci ve görevleri ile ilgili projelerde yer alacaklardır. X
5 Öğrencilerimiz iş idaresinin görevlerini tamamlamak için sorumluluk kabul edeceklerdir. X
6 Öğrencilerimiz çalışma ortamındaki etik sorunları tanımlayacak ve çözümler üreteceklerdir. X
7 Öğrencilerimiz bilgi ve önerilerini teknoloji destekli araçlar ve yazılı iletişim becerileri ile aktarabilirler.
8 Öğrencilerimiz bilgi ve önerilerini yazılı ve sözlü iletişim becerileri ile aktarabilirler.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Kısa Sınav 2 10 20
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 161
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,44
Dersin AKTS Kredisi 6