Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uluslararası Sosyal Politika CEK 258 4 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

Sosyal Politika

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. CİHAN SELEK ÖZ
Dersi Verenler Doç.Dr. CİHAN SELEK ÖZ,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Meryem Kaytan

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Küresel boyutuyla ortaya çıkan sosyo-ekonomik sorunları ve değişimleri tahlil etmek, dünya ülkelerinde yaşayan değişik sosyal grupların sorunlarını tespit etmek, uluslararası sosyal politika aktörlerinin yanında BM´ye bağlı kurumlar aracılığıyla ve sosyal politika enstrümanları ile çözüm stratejileri geliştirebilmek bu dersin temel hedefidir.

Dersin İçeriği

Bu derste uluslararası boyutuyla değişik kıtaların ve ülkelerin sosyal sorunları ele alınacak ve değişik sosyal devletlerin mukayesesi incelenecektir. Derste ağırlıklı olarak uluslararası işsizlik, göç, yoksulluk gibi sosyal sorunlar ve konular ele alınacaktır. Bununla birlikte uluslararası sosyal politika aktör ve kurumları derinlemesine incelenecektir.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Uluslararası sosyal politikanın kavramsal ve tarihsel alt yapısını öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Sosyal politika ile ilgili uluslararası örgütler hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Sosyal politika ile ilgili uluslararası sözleşmeleri öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Türkiye ile uluslararası sosyal örgütler arasındaki ilişkileri analiz eder Tartışma, Bireysel Çalışma, Anlatım,
5 Uluslararası sosyal sorunlara ilişkin bakış açısı kazanır Tartışma, Bireysel Çalışma, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sosyal Politika ile Uluslararası Sosyal Politika Arasındaki İlişki Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
2 Uluslararası Sosyal Politikanın Tarihsel ve Düşünsel Çerçevesi Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
3 ILO'nun Kuruluşu ve Temel Belgeleri Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
4 ILO'nun Yapısı ve Organları Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
5 ILO'nun Faaliyet Alanları Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
6 ILO-Türkiye İlişkileri Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
7 Vize Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
8 BM'nin Kuruluşu, Yapısı ve Organları Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
9 BM'nin Temel Belgeleri Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
10 BM'nin Faaliyet Alanları Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
11 Avrupa Konseyi'nin Kuruluşu, Yapısı ve Organları Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
12 Avrupa Konseyi'nin Temel Belgeleri ve Türkiye ile İlişkileri Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
13 Uluslararası İşçi ve İşveren Örgütleri ve Sosyal Politika Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
14 AB ve Sosyal Politika Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.
Kaynaklar
Ders Notu

Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.

Ders Kaynakları

Seyyar Ali, Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Sakarya Kitabevi.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Endüstri İlişkileri, Sosyal Politika, İnsan Kaynakları ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanlarında ulusal ve uluslararası düzeylerde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur ve bunları çalışma ortamında kullanır X
2 Endüstri İlişkileri ile ilgili temel mevzuata hâkim olur, bunları pratik durumlara uygular ve yorumlar X
3 Sosyal adalete değer verir ve sosyal adalet bilincine sahip olur X
4 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olmakla beraber alanıyla ilgili kuramsal ve pratiksel bilgileri doğru ve etkili bir şekilde ifade edebilir, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir, yorumlama, eleştirebilme yeteneğine ve yüksek ikna gücüne sahip olur X
5 Eleştirel düşünebilir, alternatif çözümlerin, değerlendirmelerin ve sorunlara yaklaşım yollarının zayıf ve kuvvetli yönlerini tanımlamak için akıl yürütebilir, farklı kaynaklardan bilgi elde edebilir ve analiz etme becerisine sahip olur ayrıca inisiyatif kullanabilir X
6 Sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip olur, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını öngörebilir ve doğru tahminlerde bulunur, nedensel ilişkileri göz önünde bulundurur, analitik düşünce yapısına sahip olur ve stratejik yaklaşım geliştirebilir
7 Takım çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olur
8 Kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer dâhil olmak üzere bir yabancı dilde bilgi sahibi olur, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilir
9 Temel Bilgisayar kullanım bilgisine sahip olur; insan kaynakları ve çalışma ilişkilerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgi sahibi olur ve bu yazılımları kullanabilme becerisi kazanır
10 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olur X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Ödev 20
Toplam 50
1. Final 50
Toplam 50
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 5