Yazdır

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
TOURISM MANAGEMENT SBF 481 7 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

None

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü SECMELI
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi LÜTFİ MUSTAFA ŞEN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Res.Asst. Çağrı ERDOĞAN

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

The main objective of this course will be the introduction of tourism management issues; It is to provide the student´s overall understanding of the major tourism enterprises.

Dersin İçeriği

In this course; Tourism and tourist concepts, types of tourism, tourism industry, tourism operations and features, travel, accommodation, food and beverage, recreation, transportation, maritime tourism business will be discussed at the presentation level.

Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 - Express the terms of business and tourism business administration. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
2 - Explain the basic functions of the tourism business. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
3 - Recognize the travel agencies and other companies performing in travel industry. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
4 - Express the term of touristic product. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
5 - Explain the definition, features and historical development of hotels. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
6 - Classify the companies of food and baverage. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
7 - Explain the importance of yacht and marine companies and transportation companies. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
8 - Interpret the future of tourism industry on the basis of tourism business. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
9 - Develop solutions by taking responsibility for the unforeseeable complex situations related by the sorts of hotel management, travel management and the other touristic companies. 1 - 2 - 3 - A - B - C -
Öğretim Yöntemleri: 1:Lecture 2:Question-Answer 3:Discussion
Ölçme Yöntemleri: A:Testing B:Oral Exam C:Homework

Ders Akışı

Hafta Konular ÖnHazırlık
1 Basic Business Concepts and Tourism DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
2 Travel Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
3 Travel Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
4 Travel Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
5 Accommodation Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
6 Accommodation Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
7 Accommodation Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
8 Food & Beverage Businesses
9 Midterm Exam DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
10 Food & Beverage Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
11 Food & Beverage Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
12 Marine Tourism Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
13 Transportation and Airline Businesses in Tourism DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları
14 Recreation Businesses DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları

Kaynaklar

Ders Notu

Demirkol, Ş., B. Zengin (2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul.

Ders Kaynakları

Kozak, N., M. A. Kozak, M. Kozak (2014), Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar, Detay Yayıncılık.
Yarcan Ş. (1998), Türkiye´de Turizm ve Uluslararasılaşma, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
Turizm Alanında diğer kitap, makale ve yayınlar ile ilgili mevzuat (1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu, 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, Turizm Tesisleri Nitelikleri Yönetmeliği, vb.)


Döküman Paylaşımı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No Program Öğrenme Çıktıları KatkıDüzeyi
1 2 3 4 5
1 Acquiring theoretical and practical competency in the fields of industrial relations, human resource management, social policy and labour and social security law both at national and international levels X
2 Mastering core industrial relations concepts X
3 Demonstrating awareness of issues related to social justice X
4 Competent use of Turkish language in written and oral communication and ability to reflect on what you have learned, and to conduct an inventory of skills and competencies gained X
5 Ability to engage in independent analysis and communication of results and ability to independently formulate research or term paper topics X
6 Competent use of statistics and databases to analyze data, interpreting graphs , tables, and index numbers and constructing them to convey information X
7 Ability to work effectively in groups X
8 Competent use of a foreign language in terms of oral, written and learning skills X
9 Competent use of word processing, presentation, spreadsheet and statistical software used in human resources and labour relations
10 Developing an ethical sensitivity in professional and scientific contexts X

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ
AraSinav 1 70
KisaSinav 1 5
KisaSinav 2 5
Odev 1 20
Toplam 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
Toplam 100

AKTS - İş Yükü

; ;