Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikro İktisat IKT 311 5 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MAHMUT BİLEN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İktisadi hayatın kavranması, temel ekonomik sorunların analiz edilmesi, tüketici ve firma teorisine ait rasyonel karar alma süreçlerinin analiz edilmesi, üretici ve tüketici fonksiyonlarının matematiksel olarak elde edilişi ve niteliklerinin anlaşılması, firmaların farklı piyasalardaki karar alma süreçleri ile faktör piyasası analiz edilecektir. Tam ve Eksik rekabet piyasasında firma davranışlarının ve karar alma süreçlerinin analiz edilmesi, Faktör piyasasının analiz edilmesi.

Dersin İçeriği

Bu derste iktisadi sistem sorunu, iktisadi olay, iktisadi olayın tarafları, bunların davranış tarzları, tüketici teorisi ve fayda maksimizasyonu, firma teorisi ve kar maksimizasyonu, firmaların farklı piyasalardaki karar alma süreçleri ile faktör piyasası analiz edilecektir

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Serbest Piyasa Ekonomisinde çözümlenmesi gereken sorunları tanır Anlatım, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
2 tüketici tercihlerinin ortaya çıkışını analiz eder Anlatım, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
3 Gelir ve fiyat değişmelerinin tüketici tercihlerine yansımasını analiz eder Anlatım, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
4 Mallar arası ilişkileri, bireysel taleb ile piyasa talebinin elde edilmesini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Her Ekonominin Ana Sorunları, serbest piyasa ekonomisinde tüketim, üretim ve bölüşüm sorunu, metematik ve şekillerlerle optimizasyon Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
2 Tüketici Tercihleri ve Fayda Eğrilerinin Özellikleri,Tüketici ve Optimizasyon, ve Bireysel Talep Fonksiyonları Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
3 Tüketici Tercihlerinde, gelirinde ve fiyatlarda değişme ve tüketici dengesi,Mallar Arası İlişkiler ve Bireysel Talep Fonksiyonları ve esneklikler Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
4 Mallar Arası İlişkiler ve Bireysel Talep Fonksiyonları ve esneklikler,Piyasa talebi ve esneklik Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
5 Üretim Fonksiyonları ve verim ve ölçek analizi, teknolojik gelişme Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
6 Maliyet Minimizasyonunu ve maliyet fonksiyonları Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
7 Tam Rekabetçi Piyasada Kar maksimizasyonu Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
8 Arasınav Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
9 Tam Rekabetçi Piyasa Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
10 Monopol Piyasası Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
11 Oligopol Piyasaları:Duopol Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
12 Oligopol Piyasaları: Anlaşmalı ve Anlaşmasız Çok Firmalı Oligopoller Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
13 Monopollü Rekabet Piyasası Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
14 Faktör Piyasaları Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Kitapevi, Bursa. Mustafa Akal, Mikro Ekonomi (Tüketici, Üretici ve Piyasa Teorisi), Seçkin kitapevi, Ankara.
Kaynaklar
Ders Notu

Zeynel Dinler, Mikroekonomi, Ekin Yayınları, Bursa. 

Robert S. Pindyck ve Daniel L. Rubinfeeld, Mirko İktisat, Palme Yayınları. 

Akal, M. (2008), Mikroekonomi Türketici ve Üretici Teorisi.
Akal, M. (2011), Mikroekonomi Piyasa Teorisi
öğretim Üyesi Notları

Ders Kaynakları

Bulmuş, İ. (2003), Çözümlü Mikro İktisat Problemleri, Ankara.
Bulmuş, İ. (2003), Mikro İktisat,Ankara.
Ünsal, E. (2005), İmaj Yayınları.
Özkazanç, Berberoğlu, Eren, Parasız,Yıldırım,(2006), İktisat Teorisi, 11-20 Üniteleri, Eskişehir : Anadolu Üni. AÖF Yayınları.
Dinler, Z. (2007),Mikroekonomi,Bursa:Ekin Yayınevi.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Uluslararası sistemin işleyişini, temel kavramlarını ve özelliklerini inceleme ve uluslararası ilişkiler disiplininin alt konuları hakkında temel bilgileri öğrenme X
2 Dünya siyasi tarihinde meydana gelen gelişmeleri neden-sonuç ilişkisi bağlamında analiz edebilme X
3 Yabancı dil becerisini geliştirme X
4 Türkiye´nin dış politikasını neden-sonuç ilişkisi içerisinde kapsamlı şekilde analiz edebilme X
5 Dış politika analizine ilişkin teorik yaklaşımları ve karar verme sürecinin işleyişini analiz edebilme X
6 Teorik ve metodolojik düşünmeyi öğrenme ve olgulara bu çerçeveden bakabilme X
7 Toplumsal gelişmeleri ve koşulları karşılaştırmalı analiz edebilme X
8 Uluslararası Hukuk´un temel ilkelerini ve konularını öğrenme X
9 Uluslararası İlişkiler teorilerini irdeleme ve uluslararası gelişmelere teorik çerçeveden bakmayı öğrenme X
10 Türkiye´nin siyasal yaşamını tarihsel bir pencereden ve kronolojik bir şekilde analiz edebilme X
11 İç Hukukun işleyişini ve temel ilkelerini öğrenme X
12 Uluslararası ve bölgesel örgütlerin kuruluşunu, yapısını, işleyişini ve dünya siyasetindeki etkisini analiz edebilme X
13 Devlet-içi çatışmalarının nedenlerini ve çözüm modellerini örnekleriyle analiz edebilme X
14 Uluslararası güvenlik sorunlarını ve uluslararası güncel sorunları inceleme X
15 Uluslararası sistemde ortaya çıkan gelişmeleri teorik açıdan ve karşılaştırmalı bir şekilde irdeleme X
16 Uluslararası gelişmelere ilişkin olarak analitik düşünce becerisini geliştirme X
17 İktisat, sosyoloji, siyaset bilimi ve kamu maliyesi gibi diğer disiplinlerin temel kavramlarını ve kuramlarını öğrenme X
18 Siyaset biliminin felsefi temellerini inşa eden filozofların/düşünürlerin fikirlerini kapsamlı şekilde inceleme ve bu felsefi görüşlerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerine katkısını irdeleme X
19 Temel bilgisayar becerilerini edinme X
20 Bireysel olarak bilimsel bir çalışmayı planlama, yürütme ve yazıya dökme becerisi kazanma X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 3 5 15
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5