Yazdır

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
NANOTECHNOLOGY APPLİCATİONS İN FOODS NMB 508 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Yüksek Lisans
Dersin Türü SECMELI
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. AYŞE AVCI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
To give information about characterization and manipulation of biomolecules for process development at nano- scale, nanotubes, nanoemulsions, nanotechnology and food safety, advantages and disadvantages of nanotechnology in food applications.
Dersin İçeriği
1. : Introduction to nanotechnology
2. The potential of nanotechnology in food and agriculture system
3. Characterization and manipulation of food biomolecules at nanoscale
3.1. Determination biopolymer properties using tools of nanotechnology
4. Nanoscale manipulation of food biomolecules for improved processing
4.1. Nanotubes
4.2. Nanoemulsions
4.3. Biopolymeric nanoparticles
4.4. Nanocomposites
5. Food safety and nanotechnology
6. Bionanotechnology
7. Challenges and prospects for the future
Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Hafta Konular ÖnHazırlık
1 Introduction to nanotechnology
2 The potential of nanotechnology in food and agriculture system
3 Characterization and manipulation of food biomolecules at nano-scale
4 Determination biopolymer properties using tools of nanotechnology
5 4. Nano-scale manipulation of food biomolecules for improved processing
6 Nanotubes
7 Nanoemulsions
8 Biopolymeric nanoparticles
9 Midterm
10 Nanocomposites
11 Food safety and nanotechnology
12 Bionanotechnology
13 Challenges and prospects for the future
14 Seminar

Kaynaklar

Ders Notu Lecture notes. Ayşe Avcı
Ders Kaynakları 1.Debasis Bagchi, Manashi Bagchi, Hiroyoshi Moriyama, Fereidoon Shahidi. 2013.Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences. 824 s. Wiley-Blackwell.
2. Barbosa-Cánovas, Gustavo; Mortimer, Alan; Lineback, David; Spiess, Walter; Buckle, Ken; Colonna, Paul Global issues in Food Science and Technology. 2009 Elsevier

Döküman Paylaşımı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No Program Öğrenme Çıktıları KatkıDüzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ
AraSinav 1 60
Odev 1 20
PerformansGoreviSeminer 1 20
Toplam 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
Toplam 100

AKTS - İş Yükü

Etkinlik Sayısı Süresi(Saat) Toplam İş yükü(Saat)
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) 16 3 48
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) 16 2 32
Mid-terms 1 10 10
Assignment 1 15 15
Performance Task (Seminar) 1 10 10
Final examination 1 15 15
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü /25(s) 5
Dersin AKTS Kredisi 5
; ;