Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Üretim ve Envanter Yönetimi MYU 506 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. BERRİN DENİZHAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İşletmelere siparişin gelmesinden ürün teslimatına kadar geçen Üretim planlama, malzeme ihtiyaç planlaması, Malzeme kaynak planlama, Kurumsal kaynak planlama, ana üretim çizelgesi, kapasite ihtiyaç planlama, çizelgeleme, envanter modelleri yer almaktadır. Üretim ortamı, üretim planlama, talep tahminleri, ana üretim çizelgesi, malzeme ihtiyaç planlama, malzeme kaynak planlama, kurumsal kaynak planlama, üretim faaliyetleri kontrol ve stok kontrol modelleri ile ilgili temel kavramlar verilerek teorik bilgi yanında uygulama örnekleri de sağlanacaktır.

Dersin İçeriği

Üretim planlama, malzeme ihtiyaç planlaması, Malzeme kaynak planlama, Kurumsal kaynak planlama, ana üretim çizelgesi, kapasite ihtiyaç planlama, çizelgeleme, envanter modelleri yer almaktadır.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Üretim sistemlerinin temel kavramlarını öğrenmek. Anlatım, Soru-Cevap,
2 Üretim planlama ve kontrolün temel kavramlarını öğrenmek. Anlatım, Soru-Cevap, Rol Oynama,
3 Talep tahminleri ve ana üretim çizelgesi, kapasite ihtiyaç planlaması ile ilgili temel kavramları ve metotları öğrenmek ve kullanabilmek. Rol Oynama, Gezi / Gözlem, Anlatım, Soru-Cevap,
4 Malzeme ihtiyaç planlama ve malzeme kaynak planlama ile ilgili temel kavramları ve uygulamayı öğrenmek. Anlatım, Soru-Cevap, Gezi / Gözlem,
5 Malzeme kaynak planlama ve malzeme kaynak planlama ile ilgili temel kavramları ve uygulamayı bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
6 Örnek olay ve problemlerle kıyaslamalı ve analitik olarak değerlendirme yapabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Gezi / Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Üretim ve Envanter yönetiminde temel tanımlar ve kavramlar
2 Talep tahmini
3 Tedarik Zinciri Yönetimi
4 Kapasite planlama
5 Malzeme ihtiyaç planlama ve ERP
6 Bütünleşik planlama ve kontrol sistemleri
7 ara sınav
8 Kalite Kontrol Sistemleri
9 Envanter yönetimi
10 Envanter teori ve modelleri
11 Envanter teori ve modelleri
12 Lojistik Yönetimi
13 İş sıralama ve Çizelgeleme
14 Örnek Olay
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Production Planning, Control, and Integration, Daniel Siper, Robert L. Bulfin, McGraw-Hill, 1997

Production and Inventory Control Handbook, McGraw-Hill; 3 edition (April 1, 1997)
Üretim / işlemler yönetimi : Stratejik kararlar ve karar modelleri, Sevinç Üreten, 2002, Akara Gazi Yayınları

Principles of Inventory Management (Springer Series in Operations Research and Financial Engineering) , John A. Muckstadt ,Amar Sapra, Springer (Feb 2010)

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Sürdürülebilir kalkınma ve mühendislik yönetimi alanında gelişmelerini sürdürülebilirliği sağlamak için yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve uygulama gerekliliğini bilir ve bunun için kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 30
1. Final 70
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 2 15 30
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 161
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,44
Dersin AKTS Kredisi 6