Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İleri Protein Kimyası GDM 557 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Proteini meydana getiren amino asitlerin yapısal özellikleri, bu özelliklerin protein bünyesinde bir araya geldiğinde oluşturacağı fiziksel özellikleri, ortam koşullarına (ör; pH, iyonik kuvvet) göre protein yapısında meydana gelen değişimleri ve proteinlerin tespiti ve izolasyonunu hakkında bilgi sahibi edindirmektir.

Dersin İçeriği

Amino asitler: Yapı ve Özellikler

Peptid bağları, İkincil yapılar

Kovalent olmayan etkileşimler, Protein şekillenmesi, Üçüncül ve Dördüncü yapılar

Protein denatürasyonu, Denatüre edici ajanlar

Protein tespit yöntemleri, Amino asit analizleri

Boyut ve moleküler ağırlığın bulunması, Amino asit sekanslama, Peptit sentezi

Kimyasal modifikasyon

Hidrodinamik özellikler

Optik özellikler

Çözünürlük

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Amino asitlerin yapısı hakkında bilgi sahibi olur Anlatım,
2 İkincil yapıların oluşmasında fiziksel özelliklerin önemini kavrar Anlatım,
3 Üçüncül ve dördüncül yapıları oluşturmasında protein-ortam ilişkilerini kavrar Anlatım,
4 Proteinlerin ölçülmesi ve izolasyonu hakkında temel bilgi sahibi olur Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Amino asitler: Yapı ve Özellikler
2 Amino asitler: Yapı ve Özellikler
3 Peptid bağları, İkincil yapılar
4 Kovalent olmayan etkileşimler
5 Protein şekillenmesi, Üçüncül ve Dördüncü yapılar
6 Protein şekillenmesi, Üçüncül ve Dördüncü yapılar
7 Protein denatürasyonu, Denatüre edici ajanlar
8 Protein tespit yöntemleri, Amino asit analizleri
9 Boyut ve moleküler ağırlığın bulunması
10 Amino asit sekanslama, Peptit sentezi
11 Kimyasal modifikasyon
12 Hidrodinamik özelikler
13 Optik özellikler
14 Çözünürlük
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Proteins, Structures and Molecular Properties (T.E. Crighton, W.H. Freemen & Co. Publishers, 1996).

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Ödev 3 15 45
Final 1 15 15
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Toplam İş Yükü 140
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,6
Dersin AKTS Kredisi 6