Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İleri Gıda Analizleri GDM 554 1 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerine gıdaların analizinde kullanılan Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC ) tekniğinin teorik ve uygulamalı olarak kavratılmasıdır.

Dersin İçeriği

Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması, HPLC sistemin temel unsurları, pompalar, dedektörler, enjeksiyon ünitesi, kolon ve dolgu materyalleri, akış türleri, gradient programlama, HPLC ayrım şekilleri (ters faz, normal faz, iyon değiştirme ve boyut eleme), ekstraksiyon, katı-faz ekstraksiyonu (SPE), bilşenlerin kalitatif ve kantitatif analizi, external ve internal kalibrasyon tekniği ile hesaplama, geri kazanım testi, LOD ve LOQ, gıda analizlerine ilişkin örnekler

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 HPLC'de ayrım yöntemlerini öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma,
2 HPLC sistemin temel unsurlarını ve fonksiyonlarını öğrenir. Anlatım, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Grupla Çalışma,
3 HPLC'de metot geliştirme ve uygulama stratejilerini öğrenirler. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grupla Çalışma, Eğitsel Oyun,
4 HPLC bileşenleri kalitatif ve kantitatif analizini öğrenirler. Anlatım, Grupla Çalışma, Eğitsel Oyun,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Laboratuvar güvenliği
2 Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması
3 HPLC'de ayrım şekilleri
4 HPLC'in sisteminin temel unsurları (pompalar)
5 HPLC'in sisteminin temel unsurları (dedektörler)
6 HPLC'in sisteminin temel unsurları (kolonlar ve dolgu materyalleri)
7 Solvent seçimi ve akış türleri (isokratik ve gradient)
8 Ekstraksiyon ve katı-faz ekstraksiyonu (SPE)
9 Bileşenlerin tanımlanması ve doğrulanması
10 Bileşenleri quantifikasyonu
11 Geri kazanım testler, doğruluk, hassasiyet, LOD ve LOQ
12 HPLC'de metot geliştirme stratejileri
13 HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları
14 HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları
Kaynaklar
Ders Notu

HPLC Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Oktay YEMİŞ

Ders Kaynakları

Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra, 2012. Food Analysis by HPLC, CRC Press.

Leo M.L. Nollet, 2000. Food Analysis by HPLC, Marcel Dekker, New York.

B. Cemeroğlu, 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 30
1. Final 70
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 4 8 32
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 148
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,92
Dersin AKTS Kredisi 6