Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Zeytinyağı Teknolojisi GDM 522 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Ülkemizde önemli bir üretim payına sahip olan zeytinyağının tanımı ve sınıflandırılmasının kavranması ve üretim yöntemlerinin öğrenilmesi
Dersin İçeriği Zeytinyağının Tanımı ve Tarihçesi, Zeytinyağı Üretim Aşamaları, Zeytinyağında kalite kriterleri ve Zeytinyağı Sağlık İlişkisi
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytin çeşitleri ve özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
2 Zeytinlerden yağ elde edilmesi aşamalarını kavrar Soru-Cevap, Anlatım,
3 Zeytinyağı üretim sistemlerini kavrar Anlatım,
4 Zeytinyağı ve çeşitleri ile ilgili tanımlamaları kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
5 Zeytinyağının bileşimini kavrar ve bu amaçla analizler yapar Eğitsel Oyun, Anlatım, Gözlem,
6 Zeytinyağında kalite kontrol uygulamaları yapar ve uygular Deney ve Laboratuvar, Eğitsel Oyun,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Zeytinyağı Tanımı ve Sınıflandırılması
2 Zeytinyağı Bileşenleri
3 Zeytinyağı Üretim Aşamaları
4 Zeytinlerin Hasadı
5 Zeytinlerin Temizlenmesi ve Boylanması
6 Zeytinlerden Yağ Çıkarılması İşlemleri
7 Zeytinlerden Yağ Çıkarılması İşlemleri
8 Zeytinlerden Yağ Çıkarılması İşlemleri
9 Zeytinyağı Üretiminde Kullanılan Sistemler
10 Zeytinyağının Ambalajlanması Depolanması
11 Zeytinyağında Kalite Kriterleri
12 Zeytinyağında Kalite Kriterleri
13 Zeytinyağında Yapılan Analizler ve Bazı Uygulamaları
14 Zeytinyağı ve Sağlıkla İlişkisi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Altan, A; Kola, O. 2009. Yağ İşleme Teknolojisi. ISBN: 978-605-89535-0-5. Bizim Büro Basımevi, Ankara, 267 sayfa.
Boskou D, 1996. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Champaign, Illınois, USA.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 10
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 160
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,4
Dersin AKTS Kredisi 6