Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Sanayinde Margarin ve Şorteningler GDM 523 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Margarin ve Şorteninglerin Tanımı ve Kavranması, Margarinlerin Sınıfladırılması ve Margarinler ile Şorteninglerin Gıda Sanayinde Kullanım Alanlarının Öğrenilmesi
Dersin İçeriği Margarinin Tarihçesi, Margarin ve Şorteningin Tanımı ve Sınıflandırılması, Margarin Üretimi ve Çeşitleri, Şortening Üretimi ve Çeşitleri, Margarin ve Şorteninglerin Gıda Sanayinde Kullanım Alanları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yağların hidrojenasyonunu kavrar ve kontrolünü yapar Soru-Cevap, Anlatım,
2 Yağların kristal yapılarını kavrar Soru-Cevap, Anlatım,
3 Margarin ve şorteninglerin üretiminde emülsiyonun hazırlanması, katılaştırılması ve plastikliğin geliştirilmesini kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
4 Margarinlerin üretim aşamalarını ve gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrar Soru-Cevap, Anlatım,
5 Şorteninglerin üretim aşamalarını ve gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
6 Margarin ve şorteninglerde kalite kontrol analizleri yapar ve uygular Tartışma, Eğitsel Oyun, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Lipitlerin Tanımı ve Sınıflandırılması
2 Yağların ve Yağ Asitlerinin Önemli Bazı Kimyasal Tepkimeleri
3 Yağların Hidrojenasyonu
4 Yağların Kristal Yapıları
5 Plastiklik, Katı Yağ İndeksi ve Plastiklik Sınırları
6 Margarinin Tarihçesi
7 Margarinin Tanımı ve Sınıflandırılması
8 Margarin Üretim Aşamaları
9 Margarin Üretim Aşamaları
10 Margarin Çeşitleri ve Kullanım Alanları
11 Margarin Çeşitleri ve Kullanım Alanları
12 Şorteningin Tanımı ve Sınıflandırılması
13 Şortening Üretim Aşamaları
14 Şorteninglerin Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Altan, A; Kola, O. 2009. Yağ İşleme Teknolojisi. ISBN: 978-605-89535-0-5. Bizim Büro Basımevi, Ankara, 267 sayfa.
Gunstone FD, 2004. The Chemistry of Oils and Fats, Blackwell Publishing Ltd., CRC Press, USA
Bailey AE, 1951. Industrial Oil and Fats (Second Completely Revised and Augmented Edition). Interscience Publishers, Inc, 250 Filth Avenue, New York, USA
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 160
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,4
Dersin AKTS Kredisi 6