Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikroorganizmalarda Hücre Yapıları ve Fonksiyonlar GDM 509 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tez çalışmaları öncesinde yüksek lisans öğrencilerine mikroorganizmaların hücre yapıları ve fonksiyonları ile ilgili detaylı bilgi verilmesi.
Dersin İçeriği Mikroorganizmaların sınıflandırılması, Ökaryotik ve prokaryotik hücre farklılıkları, Bakteri genomu ve replikasyonu, Sitoplâzmada bulunan yapılar, Membran ve madde transportu, Hücre duvarı ve Gram reaksiyonu, Yüzeysel strüktür, kapsül, mukoz maddelerin kimyasal yapıları ve fonksiyonları, Fungus ve alglerdeki hücresel yapı farklılıkları.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mikroorganizmaları sınıflandırır Anlatım, Soru-Cevap,
2 Ökaryotik ve prokaryotik hücre arasındak farkları açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun,
3 Sitoplazma mebranının fonksiyonlarını anlatır Anlatım, Soru-Cevap,
4 Hücre duvarı yapısı ve gram reaksiyonu yapısı arasındaki ilişkiyi tartışır Beyin Fırtınası, Anlatım, Soru-Cevap,
5 Bakteri DNA sı ve fonksiyonlarını bilir Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun,
6 Ökaryotik hücre organellerinin fonksiyonlarını anlatır Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş, Mikroorganizmaların sınıflandırılması
2 Ökaryotik ve prokaryotik hücre farklılıkları
3 Bakteri genomu, Genetik kodlar
4 Replikasyon
5 Protein sentezi
6 Ökaryotlarda mitoz ve mayoz bölünme
7 Bakterilerde mutasyon, Genetik rekombinantlar
8 Sitoplazmada bulunan yapılar: mitokondri, kloroplast, plastid yapı ve fonksiyonları,
9 Sitoplazmada bulunan yapılar: ribozom, plazmid, nişasta, glikojen yapı ve fonksiyonları,
10 Sitoplazmada bulunan yapılar: trigliserid, polihidroksi butirik asit, polifosfat, kükürt granülleri yapı ve fonksiyonları
11 Membran ve madde transportu
12 Hücre duvarı ve Gram reaksiyonu
13 Yüzeysel strüktür, kapsül, mukoz maddelerin kimyasal yapıları ve fonksiyonları
14 Fungus ve alglerdeki hücresel yapı farklılıkları
Kaynaklar
Ders Notu [1] Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR, Mikroorganizmalarda Hücre Yapıları ve Fonksiyonları Ders Notları
Ders Kaynakları [2] Fundamentals of Microbiology, I. Edward Alcamo, 2001, 6th Edition.
[3] Mikrobiyoloji, M.L. Çakmakçı, A.G. Karahan, İ. Çakır, 2008.
[4] Hücre Kültür Teknikleri-1: Kuramsal, Prof. Dr. Şeminur Topal
[5] Temel Mikrobiyoloji, Genişletilmiş İkinci Baskı. Prof. Dr. Mustafa Arda, Medisan Yayın Serisi no 46. 2000.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 15
1. Ödev 15
2. Kısa Sınav 15
2. Ödev 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 8 8
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 2 20 40
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 153
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,12
Dersin AKTS Kredisi 6