Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sağlık İşletmelerinde Performans Yönetimi SAY 429 7 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Seçmeli Dersler

Yok

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HARUN KIRILMAZ
Dersi Verenler Doç.Dr. HARUN KIRILMAZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Performans ve performans yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlayabilmek; sağlık işletmelerinde performans ölçme ve değerlendirme yapabilmek; sağlık işletmelerinde performansa dayalı ücret uygulamalarını değerlendirebilmek; sağlık sektöründe performans yönetimi konusunda güncel gelişmeleri değerlendirebilmek.

Dersin İçeriği

Bu derste performans yönetimi kavramı üzerinde durularak sağlık işletmelerinde performans yönetimi süreci ve performans yönetimi modelleri hakkında bilgi verilecektir.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Performans ve performans yönetimi ile ilgili temel kavramları bilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
2 Sağlık işletmelerinde performans ölçümü konusunda bilgi sahibi olmak ve performans değerlendirmesi yapmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
3 Sağlık işletmelerinde performans değerlendirme konusunda bilgi sahibi olmak ve performans kriterlerini saymak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
4 Sağlık işletmelerinde performansa dayalı ücret sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
5 Sağlık Bakanlığı performans yönetimi modeli hakkında bilgi sahibi olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
6 Sağlık işletmelerinde performans yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
7 Sağlık sektöründe performans yönetimi konusunda güncel gelişmeleri bilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Performans ve performans yönetimi kavramı Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
2 Performans yönetimi süreci Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
3 Performans ölçme ve değerlendirme Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
4 Performansa dayalı ücret Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
5 Bireysel ve kurumsal performans Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
6 Performans yönetiminde karşılaşılan sorunlar Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
7 Sağlık hizmetlerinde performans değerlendirme modelleri Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
8 Sağlık hizmetlerinde performansa dayalı ücret sistemleri Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
9 ARA SINAV Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
10 Sağlık Bakanlığı performans yönetimi modeli Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
11 Sağlık Bakanlığı performans yönetimi modeli Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
12 Kamu sağlık işletmelerinde performans yönetimi uygulamaları Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
13 Özel sağlık işletmelerinde performans yönetimi uygulamaları Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
14 Performans yönetiminde güncel konular Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
Kaynaklar
Ders Notu

Hamza Ateş, Harun Kırılmaz ve Sabahattin Aydın (2007), Sağlık Sektöründe Performans Yönetimi: Türkiye Örneği, Asil Yayınları, Ankara.
Cavide Uyargil (2008), İşletmelerde Performans Yönetimi Sistemi, Arıkan Yayınları, İstanbul.
İsmet Barutçugil (2002), Performans Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul.
Hasan Hüseyin Çevik vd. (2008), Kamu Kurumlarında Performans Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Marc J. Roberts vd. (2010), Sağlık Reformunun Doğru Yapılması: Performans ve Hakkaniyetin Geliştirilmesi İçin Bir Kılavuz, Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara.

Ders Kaynakları

Ümit Öztürk (2009), Performans Yönetimi, Alfa Yayınları, İstanbul.
Atila Karahan ve Ersan Özgür (2011), Hastanelerde Performans Yönetimi ve Veri Zarflama Analizi, Nobel Yayınları, Ankara.
Richard Luecke (2010), Performans Yönetimi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
Ali Ildır (2008), Sağlık İşletmelerinde Maliyet Analizi ve Performans Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Sağlık yönetimi alanına özgü yetkinlikler kazandırmak X
2 Sağlık sektöründe inovasyon ve girişimcilik özellikleri kazanmak X
3 Etkili, sözlü ve yazılı iletişim ve profesyonel sunum yapmak X
4 Güncel sağlık yönetim bilgilerine erişmek/ulaşmak ve ekip arkadaşlarına aktarma becerisi kazanma X
5 Örgütsel verileri analiz etmek X
6 Liderlik vasıflarını güncel sorunların çözümünde kullanmak X
7 Sağlık ekosisteminin gerektirdiği sorumluluk bilincine sahip olmak X
8 Sağlık hizmeti sunumunda yasal ve etik davranışlarda bulunmak X
9 Sağlık hizmetleri sunumunu etkileyen küresel bağlamı değerlendirmek X
10 Küresel sağlık hizmetlerindeki gelişimi kavramak/anlamak/yorumlamak X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
3. Kısa Sınav 10
4. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 5 5
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 124
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,96
Dersin AKTS Kredisi 5