Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bulut Bilişim ENF 533 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NUMAN ÇELEBİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Günümüzde bilgi işlem servislerinin kesintisiz olarak çalışması çok önemlidir. Gelen taleplere hızlı cevap verebilme, anlık taleplerde yeterli performans ile cevap verebilme gerekmektedir. Özel şirketler, kamu kurum ve kuruluşları bilgi işlem donanım ve altyapı maliyetlerine yüksek düzeyde emek, zaman, işgücü ve maddi kaynak ayırmaktadır. Oysa bu ayrılan kaynaklar, hizmetlere ve iş mantıklarına ayrılsa şirketler daha iyi kalitede ürün ve hizmet üretebilecek, müşteriler daha memnun olacaktır. Küresel olarak bu eksikliği gören ve kurumları kendi işlerine yöneltmeye yardımcı olmak isteyen bilişim sektörü dünya üzerinde “Bulut Bilişim”(Cloud Computing) kavramını ortaya atarak güvenli şekilde, her yerden ve her zaman erişime olanak verecek, internet üzerinde veri merkezleri(datacenter) oluşturmuşlardır ve bu gelişim büyük bir hızla sürmektedir. Bu derste firmaların bu yeni iş modeline geçişte ihtiyaç duyacakları bilgili elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu derste bulut bilişimin temel kavramlarını, mimari yapısı, kullanım senaryoları, servis ve hizmet modelleri, bulut bilişimde sanallaştırma, bulut bilişim senaryoları, bulut bilişimde güvenlik konuları işlenecektir. Ayrıca.uygulama olarak Microsoft firmasının bulut bilişim yazılımı olan Azure programının kullanımı anlatılacak konular içerisinde yer almaktadır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bulut Bilişim Temel Kavramlar
2 Bulut Bilişim Tarihsel Süreç Gelişimi ve Özellikleri
3 Bulut Bilişim Mimari Yapısı
4 Bulut Bilişim Kullanım Senaryoları
5 Bulut Bilişim Servis ve Hizmet Modelleri
6 Bulut Bilişim Kurulum Modelleri
7 Bulut Bilişimde Sanallaştırma
8 Bulut Bilişimde Senaryolar ve Güncel Bulut Bilişim Örnekleri
9 Bulut Bilişimde Güvenlik
10 Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı
11 Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı
12 Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı
13 Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı
14 Bulut Bilişimde Veritabanı ve Microsoft Azure Kullanımı
Kaynaklar
Ders Notu Bulut Bilişim Ders Notları, Numan ÇELEBİ
Ders Kaynakları Microsoft Azure SQL Database Step by Step (Step by Step Developer), Eric D. Boyd
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Veri bilimi üzerine çalışmalar yapabilecek yeteneklere sahip olur. İlgili alanlarda gerekli yazılımları ve güncel uygulamaları kullanabilme yetisi kazanır.
7 Farklı bilişim sistemlerini analiz edebilir. Bu sistemlerin geliştirilmesi üzerine fikir belirtebilecek seviyeye ulaşır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 15 15
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6