Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yeni Gıda Muhafaza Teknikleri GDM 526 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bilindiği gibi gıdaların kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri çok önemli rol oynamaktadır. Etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesi ve bilinen uygulamaların geliştirilmesi hakkında öğrencilerin düşüncelerini almak ve düşüncelerinin gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Meyve, sebze, et süt ve diğer gıdaları temel özellikleri. Yeni gıda işleme ve muhafaza teknikleri. Engelleme teknolojileri ve bunların değişik gıda gruplarına uygulanması. Bu yeni teknolojilerde kalite uygulamaları.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma,
2 Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma,
3 Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma,
4 Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma,
5 Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
6 Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
7 Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda bileşenleri ve muhafaza ile ilişkileri
2 Gıdalarda temel bozulma nedenleri
3 Gıda işleme ve muhafaza temel prensipleri
4 Isıl işlem uygulamalarıyla gıdaların muhafazası
5 Paketleme ve ambalajlama teknikleri
6 Basınç uygulaması ile muhafaza
7 Filitrasyan teknikleri
8 Kimyasal maddeler ile muamele
9 Doğal katkılarla muhafaza
10 Engeller teknolojisi ve gıdalara uygulanması
11 Işık uygulamaları ile muhafaza
12 Ultrasound (sonikasyon) uygulaması
13 Elektrik uygulamaları
14 Diğer yeni kalite uygulamaları ve muhafaza teknikleri
Kaynaklar
Ders Notu Yeni gıda muhafaza ders sunumları
Ders Kaynakları 1.Bulduk,S. 2005. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.

2.http://www.gidabilimi.com/

3.http://en.wikipedia.org/wiki/Food_preservation

4.http://www.woodheadpublishing.com/en/book.aspx?bookID=424

5.Zeuthen, P., Consultant and Bøgh-Sørensen,L. Food preservation techniques. Danish Veterinary and Food Administration, Denmark
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
1. Proje / Tasarım 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Performans Görevi (Uygulama) 2 20 40
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 158
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,32
Dersin AKTS Kredisi 6