Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Konserve Üretim Teknolojisi GDM 521 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Meyve-sebzelerin konserve edilerek muhafazasının sağlanması, konserve üretim tekniklerinin kavranması ve uygulamaları
Dersin İçeriği Konserve Üretimi ve Tarihçesi, Konserve Üretiminde Uygulanan Ön (Hazırlık) İşlemleri, Konserve Üretim Aşamaları, Konserve Gıdalarda Kalite Kriterleri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Meyve-Sebzeleri Dayandırma Yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
2 Konserve üretiminde uygulanan ön işlemleri kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap,
3 Çeşitli meyve ve sebze konservelerinin üretimin aşamalarını ve özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
4 Konserve üretiminde kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalar yapar ve tasarlar Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar,
5 Seçeceği bir meyve ya da sebzenin konservesini yapar ve üretim aşamalarını tasarlar Soru-Cevap, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar,
6 Konserve gıdalarda kalite kontrol analizlerini yapar ve uygular Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Meyve-Sebzeleri Dayandırma Yöntemleri
2 Konserve Üretimi ve Tarihçesi
3 Konserve Üretiminde Uygulanan Ön İşlemler
4 Konserve Üretiminde Uygulanan Ön İşlemler
5 Konserve Kapları ve Dolum İşlemi
6 Dolgu Sıvıları ve Hazırlanması
7 Hava Çıkarma (Ekzost) İşlemleri
8 Isıl İşlem (Ticari Sterilizasyon)
9 Konservelerin Kontrolü ve Depolanması
10 Meyve Sebze Konservelerindeki Bozulmalar
11 Çeşitli Meyve ve Sebze Konserveleri Üretimi
12 Çeşitli Meyve ve Sebze Konserveleri Üretimi
13 Konserve Gıdalarda Kalite Kriterleri
14 Konserve Gıdalarda Kalite Kriterleri
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Cemeroğlu, B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi (I. ve II. Cilt). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Bizim Büro Basımevi-Ankara
Downing, D.L. 1996 Fundamental Information on Canning. CTI Publications- New York
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
1. Performans Görevi (Seminer) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 160
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,4
Dersin AKTS Kredisi 6