Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Starch Chemıstry | FST 507 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Nişasta üretimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile çeşitli nişastaların gıdalarda kullanımı hakkında bilgi vermek |
Dersin İçeriği | Tahıl teknolojisi ile ilgili genel tanımlar,Değirmencilik,Nişasta üretimi,Tahılların kimyasal bileşimi,Nişastanın fiziksel ve kimyasal özellikleri,Nişastanın jelatinizasyonu,Modifiye nişastalar, Enzime dirençli nişasta |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tahıllarla ilgili temel tanımları kavrar | Soru-Cevap, | Sınav, |
2 | Tahılların kimyasal bileşimini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
3 | Nişasta üretim teknolojisini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
4 | Nişastanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
5 | Nişastadan elde edilen ürünler ve özelliklerini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Ödev, Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahılların tanımı ve özellikleri | |
2 | Buğday değirmenciliği, Un üretimi ve işleme teknolojisi | |
3 | Islak öğütme: Nişasta üretimi | |
4 | Tahılın kimyasal bileşimi: Nişasta, protein ve diğer | |
5 | Farklı nişasta kaynakları | |
6 | Nişastanın fiziksel özellikleri | |
7 | Nişastanın kimyasal özellikleri | |
8 | Nişastanın fonksiyonel özellikleri | |
9 | Ara sınav | |
10 | Nişasta üzerine etkili enzimler | |
11 | Nişasta bazlı şeker şurupları | |
12 | Modifiye nişastalar- Üretimi ve özellikleri | |
13 | Modifiye nişastalar- Kullanım alanları | |
14 | Enzime dirençli nişasta- Üretimi ve özellikleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Power point sunum |
Ders Kaynakları | Bertolini, A.C. 2009. Starch: Characterization, properties and applications, CRC Press, USA. Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
Toplam | 0 |
Toplam | 0 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Ödev | 3 | 15 | 45 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 143 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,72 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |