Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Culture Medıa Used In Mıcrobıology FST 503 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Tez çalışmaları öncesinde yüksek lisans öğrencilerinin Gıda Mikrobiyolojisi laboratuarı ile ilgili eksikliklerinin teorik bilgiler yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi.

Dersin İçeriği

Besiyerinin tanımı ve sınıflandırılması, Besiyeri bileşimine giren maddeler, Besiyerlerinin hazırlanması ve hazırlama şekilleri, Sterilizasyon, Sterilizasyon sonrası işlemler, Dehidre besiyeri katkıları, Kullanıma hazır besiyerleri, Hazırlanmış besiyerlerinin depolanması, Besiyerlerinin kullanımı, Amaca uygun besiyeri seçimi ve besiyeri hataları, Kalite kontrolü.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Besiyerlerini tanımlar ve farklı kriterlere göre sınıflandırır Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
2 Besiyeri bileşimine giren maddelerin özelliklerini ve fonksiyonlerını anlatır Soru-Cevap, Anlatım, Sınav,
3 Besiyeri hazırlama şekillerini bilir Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Anlatım, Sınav, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Besiyerinin tanımı ve sınıflandırılması
2 Besiyeri bileşimine giren maddeler: su, peptonlar, ekstraktlar, jellestiriciler, karbohidratlar,
3 Besiyeri bileşimine giren maddeler: tuz, tampon maddeler, indikatörler, inhibitörler, vd.
4 Besiyerlerinin hazırlanması ve hazırlama şekilleri
5 Sterilizasyon, Sterilizasyon sonrası işlemler
6 Dehidre besiyeri katkıları, Kullanıma hazır besiyerleri
7 Membran filtrasyon
8 Hazırlanmış besiyerlerinin depolanması, Besiyerlerinin kullanımı
9 Amaca uygun besiyeri seçimi
10 Besiyeri hataları
11 Kalite kontrolü
12 Kültür koleksiyonu ve otokontrol
13 Besiyeri örnekleri
14 Genel değerlendirme ve tartışma
Kaynaklar
Ders Notu

[1] Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR, Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri Ders Notları

Ders Kaynakları

Handbook of Culture Media for Food and Water Microbiology, 3rd Edition

Editors: Janet E L Corry, Gordon D W Curtis, R M Baird

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Seminer) 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 15 15
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6