Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Örgüt Geliştirme ve Değişim Yönetimi KPD 506 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Samet MAKAS

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Ders kapsamında; geleneksel ve en yeni iş modellerinin dinamikleri, değişim yönetimi yaklaşımları açıklanacak, yoğun rekabet baskısı altında yeni iş modellerinin konumlandırılması sağlamak üzere; “Güçlü iş modellerini sistematik bir şekilde nasıl tasarlar ve uygulamaya koyarız?”, “Eski modası geçmiş iş modellerini ne şekilde sorgular, onlara meydan okur ve dönüştürebiliriz?”, “Vizyoner fikirleri, yeni kurallar yaratan iş modellerine hangi yollarla çevirebiliriz?” sorularına genellenebilir yaklaşımlar kullanılarak cevap aranacak, yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlayacak iş modelleri sınıf ortamında geliştirilecektir.

Dersin İçeriği

Bu derste işletme örgütlerinde değişimin tanımı, nedenleri, türleri, süreci ve yönetilmesi ele alınacaktır.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Değişimi güncel gelişmeler ışığında kavrayabilme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası, Sınav, Ödev,
2 Değişimin önemini anlayabilme ve değişimin bilincinde olabilme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav, Ödev,
3 Değişimin dışsal ve içsel nedenlerini anlama ve çözümleyebilme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası, Sınav, Ödev,
4 Değişimin stratejik boyutlarını kavrama
5 Değişim sürecini tanımlayıp yönetebilme
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Değişimin tanım, önemi, içsel ve dışsal nedenleri Kotter John P. (2002) Leading Change, HBR Press.
2 Değişimin stratejik türleri : ürünlerde, hizmetlerde insanda, kültürde ve teknolojide değişim Organization Theory and Design, South-Western College Publishing
3 Değişimin teknik, yapısal, psikolojik boyutlarının analizi ve değişimin yönetiminde kullanılabilecek yöntem ve yaklaşımlar Daft, R.L.. (1998) Organization Theory and Design, South-Western College Publishing
4 Örgüt geliştirmede iş modelinin kullanımı. İş Modeli Nedir? Neleri İçerir? Neden ve Ne Zaman Gereklidir? Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
5 İş Modeli Tuvali: Tanım, Yapı Taşları, Temel Bileşenler Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
6 İş Modeli Tasarımı: Değer Önerisinin Tanımlanması, Müşteri Segmentinin Belirlenmesi, Kanal ve Müşteri İlişkileri Yönetimi, Temel Kaynakların ve Temel Faaliyetlerin Tanımlanması, İş Ortaklarının Belirlenmesi. Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
7 İş Modeli Tasarımı: Gelir Akışı, Maliyet Yapısı ve Kar Modelinin Tanımlanması Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
8 İş Modeli Şablonları: Ayrışık İş Modelleri, Uzun Kuyruk. Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
9 İş Modeli Şablonları: Çok Taraflı Platformlar, Açık İş Modelleri. Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
10 Değişim Stratejisi: İş Modeli Ortamı, Mavi Okyanus Stratejisi ve İş Modeli Perspektifi, Çoklu İş Modellerinin Yönetimi. Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
11 Yeni Müşterilere Daha Önce Sunulmayan Çözümlerle Gitmek, Hiç Ulaşılmamış Yeni Müşterilere Mevcut Ürünlerle Gitmek, Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
12 Beyaz Alan Fırsatları: Mevcut Müşterilere Yepyeni Değer Önerileriyle Gitmek, Tüketmeyenleri Tüketici Haline Getirmek. Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
13 İş Modeli Tasarımında Kullanılabilecek Teknikler: Müşteri İçgörüleri, Fikirleştirme, Görsel Düşünme, Prototip Oluşturma, Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
14 İş Modeli Tasarımında Kullanılabilecek Teknikler: Hikaye Anlatma, Senaryolar, Fasilitasyon. Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
Kaynaklar
Ders Notu

Kotter John P. (2002) Leading Change, HBR Press.
Osterwalder, Alexander, Pigneur Yves (2012) İş Modeli Üretimi, Optimist Yayıncılık, İstanbul.
Daft, R.L.. (1998) Organization Theory and Design, South-Western College Publishing

Ders Kaynakları

Koçel, Tamer (2005) İşletme Yöneticiliği, Arıkan Basım Yayın Dağıtım, İstanbul.
Singh, M., Waddell, D. (2004) E-business innovation and change management.
Durna, U. (2002) Yenilik Yönetimi, Nobel Yayınları, İstanbul.

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Ödev 60
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 20
1. Final 80
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 7 112
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 195
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 7,8
Dersin AKTS Kredisi 6