Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekonometri I ECO 305 5 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MEHMET AYDIN
Dersi Verenler Doç.Dr. MÜCAHİT AYDIN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı, ekonomik teorinin istatistiksel ve ekonometrik yöntemlerle sınanmasıdır. Öğrencilere iktisat teorisi kabaca tanıtılırken, bu teoriyi sınamak için kullanılacak olan istatistiksel ve ekonometrik teknikler detaylı olarak aktarılacaktır. Ayrıca, öğrencilere günlük ve akademik hayatta karşılaştıkları bilgilerin istatistiksel ve ekonometrik olarak güvenilirliğine ne şekilde karar verileceği öğretilecektir.

Dersin İçeriği

Teorik altyapının tamamlanmasının ardından, uygulamalı örneklerle Eviews programı eşliğinde yapılacak ampirik analizlerin yorumlanmasıdır.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İktisat teorisinin temel tezlerini kantitatif bir yaklaşımla ele alır Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Sınav, Ödev,
2 Ekonometrik metodolojiyi açıklar ve ilgili kavramları tanımlar. Anlatım, Sözlü Sınav,
3 En küçük kareler yöntemi ile regresyon analizleri yapar. Soru-Cevap, Anlatım, Ödev,
4 ek denklemli Regresyon analizlerine yer verir ve gerekli hipotez testlerini kullanarak regresyon tahminlerini sınar. Anlatım, Sözlü Sınav,
5 Eşanlı denklem sistemleri ile ilgili tahminler gerçekleştirir Anlatım, Ödev, Sözlü Sınav,
6 Tüm analizler için gerekli ekonometrik paket programlarını (SPSS; EViews,?) uygulama amaçlı olarak kullanır. Deney / Laboratuvar, Performans Görevi,
7 Ekonometrik Modelleme Aşamalarını tanımlar Anlatım, Sınav,
8 Ekonometrik Varsayımları sınar Tartışma, Ödev, Sözlü Sınav,
9 Varsayımlarla ilgili problemleri sınar Anlatım, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ekonometrinin tanımı ve genel prensipleri Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
2 Regresyon Analizi Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
3 En Küçük Kareler yöntemi ve temel varsayımları Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
4 EKK modelinin temel varsayımları Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
5 Parametrelerin momentler yöntemi ve EKK ile tahmin edilmesi Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
6 Parametrelerin matrislerle tahmini Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
7 Çok değişkenli regresyon analizi Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
8 Basit regresyon modeli uygulamaları(eviews) Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
9 çok değişkenli regresyon modeli uygulamaları (eviews) Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
10 Doğrusal-logaritmik, logaritmik-doğrusal, logaritmik-logaritmik modeller ve alıştırmaları Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
11 otokorelasyon (tanım, nedenleri, testleri) Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
12 Otokorelasyonun ortadan Kaldırılması (genelleştirilmiş EKK) Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
13 Otokorelasyon testleri ve genelleştirilmiş EKK alıştırmalar Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
14 Ödev sunumları Derste kullanılan Gujarati temel ekonometri kitabının ve diğer kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli.
Kaynaklar
Ders Notu

Gujarati, D. Basic Econometrics, McGraw-Hill Company, 2003

Ders Kaynakları

D.Gujarati, Basic Econometrics.

Mustafa Sevüktekün, Ekonometri

S. Güriş, E. Çağlayan, Ekonometri.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında hukuk, sosyoloji, siyaset bilimi, işletme gibi bilimlerden de faydalanarak geniş bir bakış açısından hareketle tutarlı ve kapsamlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisini kazandırmak. Böylece iktisadi konuların diğer sosyal bilimlerle ilişkili olduğunu gösterrmek. X
2 Genel mikro iktisat teorisi hakkında bilgilendirmek ve gerçek hayata yönelik analiz becerisi kazandırmak. X
3 Genel makro iktisat teorisi hakkında bilgilendirmek ve gerçek hayata yönelik analiz becerisi kazandırmak. X
4 Uluslararası iktisat teorisi, İktisadi büyüme ve İktisadi Kalkınma teorisi ve politikası hakkında bilgilendirmek ve ülkelerin neden farklı ekonomik seviyelerde olduğuna dair analiz becerisi kazandırmak. X
5 İktisat teorisinin ve kurumlarının tarihsel bir gelişim içinde bugüne kadar geldiğini, bu tarihi yolculuğun ülkelerde farklı dinamiklere sahip olduğunu öğretmek. X
6 İktisadi Matematik, Temel ekonometri ve İstatistik teorilerini ve uygulamalarını öğreterek öğrenciyi ekonomiyle ilgili veriye dayalı, bilimsel ve tutarlı analiz becerisine sahip bir hale getirmek. X
7 Genel işletme yönetimi, girişimcilik, pazarlama, insan kaynakları idaresi, şirket finansmanı, turizm işletmeciliği, ve kamu idareciliği gibi kendilerinin seçtiği fakat bölümün direkt eğitim konusuna girmeyen alanlardan birinde de uzmanlaşmaya sahip olma. X
8 Kamu, endüstri, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma, bilgi ve mülkiyet ekonomileri, uluslararası finans, para banka, iktisadi büyüme ve kalkınma, politik iktisat ve ekonometrik yöntemler gibi alanlardan kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından dördünde uzmanlaşma hedefine sahip olma. X
9 Günlük yaşantısında, kamu/özel sektördeki iş hayatında haklarını ve hukuki sınırlarını bilen, hukuk bilgisine sahip mezunlar yetiştirmek.
10 Öğrencilerin kamu ve özel sektörde kolayca yeterliliklerini kanıtlayabilecekleri düzeyde muhasebe bilgisiyle donatmak..
11 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olma.
12 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SAS, SPSS, Eviews, GAUSS, Stata, R, Access, Minitab vb) kullanabilme becerisini kazandırmak X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
2. Kısa Sınav 20
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 2 2
Final 1 12 12
Toplam İş Yükü 112
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,48
Dersin AKTS Kredisi 4