Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sağlık Hizmetleri Yönetimi TDS 203 3 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SABİHA SEVİNÇ ALTAŞ
Dersi Verenler Doç.Dr. SABİHA SEVİNÇ ALTAŞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Sağlık hizmetleri hakkında bilgi edinmektir. 

Dersin İçeriği

Sağlığın tanımı ve sağlık hizmetlerinin değer yargıları;Sağlık hizmetlerini diğer mal ve hizmetlerden ayıran özellikler;Sağlık hizmetlerinin arz ve talebi;Sağlık hizmetlerinin amaçları;Sağlık hizmetlerinin organizasyonu;Türkiye'de halk sağlığı sistemi;Gelişmiş ülkelerde, halk sağlığı sistemi, Sağlık Örgütü, ulusal sağlık politikası;Sağlık hizmeti birimleri ve işlevleri;Sağlık hizmetlerinin insan gücü planlaması;Sağlık ekibi ve sağlık hizmetlerinin yönetimi;Sağlık hizmetlerinin finansmanı;Türkiye'de sağlık hizmetlerinin kullanımı, yirmi birinci yüzyıl hedefleri ;Çeşitli sağlık sistemleri, gelişmiş ülkeler ve Türkiye sağlık göstergelerinin karşılaştırılması. 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sağlığın tanımını ve sağlık değer yargılarını açıklar Anlatım, Tartışma, Sınav, Ödev,
2 Sağlık hizmetlerini diğer mal ve hizmetlerden ayıran özellikleri açıklar Anlatım, Sınav, Ödev,
3 Sağlık hizmetleri arz ve talebini açıklar Anlatım, Tartışma, Sınav, Ödev,
4 Sağlık hizmetlerinin amaçlarını tanımlar Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
5 Çeşitli sağlık sistemleri, gelişmiş ülkeler ve Türkiye sağlık göstergelerini değerlendirir Tartışma, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sağlığın tanımı, sağlık değer yargıları Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
2 Sağlık hizmetlerini diğer mal ve hizmetlerden ayıran özellikler Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
3 Sağlık arz ve talebi Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
4 Sağlık hizmetlerinin amaçları Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
5 Sağlık hizmetlerinin organizasyonu Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
6 Türkiye’de genel sağlık sistemi Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
7 Gelişmiş ülkelerde genel sağlık sistemi, Sağlık teşkilatı, ulusal sağlık politikası Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
8 Ara sınav Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
9 Sağlık hizmet birimleri ve fonksiyonları Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
10 Sağlık hizmetlerinde insan gücü planlaması Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
11 Sağlık hizmetlerinde sağlık ekibi ve yönetimi Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
12 Sağlık hizmetlerinin finansmanı Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
13 Türkiye’de sağlık hizmetlerinin kullanımı, yirmi birinci yüzyıl hedefleri Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
14 Çeşitli sağlık sistemleri, gelişmiş ülkeler ve Türkiye sağlık göstergelerinin kıyaslanması Tengilimoğlu, D., Işık, O., & Akbolat, M. (2014). Sağlik işletmeleri yönetimi. Nobel Publication, Ankara.
Kaynaklar
Ders Notu

Ders notları, Powerpoint sunuları, ilgili web sayfaları. 

Ders Kaynakları

[1] Dilaver, Tengilimoğlu; Işık,Oğuz; Akbolat, Mahmut;Sağlık İşletmeleri Yönetimi, Nobel Yayınevi, Ankara, 2009
[2] Ateş, Metin; Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Beta Yayınevi, İstanbul, 20132).

(3) Hayran, O. ve Sur, H. (ed.) Hastane yöneticiliği, İstanbul , 1997

(4). Kurtulmuş S. Sağlık Ekonomisi ve Hastane Yönetimi, İstanbul, 1998.

(5). Kavuncubaşı, Ş. Hastane ve sağlık kurumları yönetimi Ankara, 2000

(6). Ak, B, Hastane Yöneticiliği, Ankara, 1990 6. Akbolat, M. Hastane İdaresi ve Organizasyonu Ders notları (Basılmamış) 2007.

(7). Seçim, H. Hastane Yönetimi ve Organizasyonu: Türkiye’de Hastanelerin Organizasyonu İçin Bir Model Önerisi, İstanbul,1991

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kurumsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak X
2 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kaanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak X
3 Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek X
4 Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak X
5 Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanmak X
6 Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim ve alanındaki yeilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak X
7 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak X
8 Tarihi değerlere saygılı, Sağlık Hizmetleri ile ilgili konularda hasta hakları, sosyal sorumluluk,evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilgi ve bilincine sahip olmak
9 İş hukuku ve iş güvenliği , çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak X
10 Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisini kazanmak X
11 Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 15 15
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 5