Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İrmik ve Makarna Teknolojisi GDM 614 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı İrmik ve makarna üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak
Dersin İçeriği Tahıl teknolojisi ile ilgili genel kavramlar, Nişasta ve Gluten, Buğday değirmenciliği, İrmik üretimi ve özellikleri, Makarna ve erişte üretim teknolojileri, Makarna ve eriştede kalite kontrol
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tahıl teknolojisi ile ilgili genel bilgileri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
2 Buğday değirmenciliğini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
3 İrmik üretim teknolojisini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
4 Makarna ve erişte üretim teknolojilerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
5 Makarna konusunda yeni bilimsel çalışmaları değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
6 Makarna ve eriştede kalite kontrol konusunu kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tahıllar:Genel bilgiler
2 Tahılların kimyasal bileşimi: Nişasta
3 Tahılların kimyasal bileşimi: Gluten
4 Buğday değirmenciliği
5 İrmik üretimi
6 İrmikte kalite kontrol
7 Makarna üretim teknolojisi: Durum buğdayı
8 Makarna üretim teknolojisi: Üretim aşamaları
9 Makarna çeşitleri
10 Makarnada kalite kontrol
11 Erişte üretim teknolojisi: Üretim yöntemleri ve kalitesi
12 Laboratuvar uygulaması: İrmik analizleri
13 Laboratuvar uygulaması: Makarna analizleri
14 Makarna sanayiinde son gelişmeler
Kaynaklar
Ders Notu Power Point Sunusu (Yrd.Doç.Dr.Serpil Öztürk)
Ders Kaynakları Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA.
Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum
Kruger, J.E., Matsuo, R.B., Dick, J.W. 1996. Pasta and noodle technology, AACC Press, St.Paul, MN, USA.
TS 1620. Makarna, Türk Standartları Enstitüsü yayınları,2002, Ankara
TS 2283. İrmik, Türk Standartları Enstitüsü yayınları,1976, Ankara
Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 158
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,32
Dersin AKTS Kredisi 6