Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Şarap Teknolojisi GDM 608 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu ders master öğrencilerine şarap teknolojisinin temel kavramları hakkında bilgi verir ve onlara şarap teknolojisinin gıda endüstrisindeki önemini tanıtır

Dersin İçeriği

Şarap ve şarabın tarihçesi, şarapların sınıflandırılması, şarap hammaddesi, şarap işletmesinin kısımları, üzüm üzerine uygulanan mekanik işlemler, şıranın kontrolü ve standardizasyonu, alkol fermantasyonu ve maserasyon (cibre fermantasyonu), fermantasyonda etkili mayalar, şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması, şekerin parçalanması ve malolaktik fermantasyon, dinlendirme, durultma ve ambalajlama, kırmızı, beyaz ve Lüks şarap üretimleri, şarap hastalıkları.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Şarap üretimini ayrıntılı olarak kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
2 Şarap ekonomisinin dünyadaki ve ülkemizdeki önemi kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
3 Bir şarap işletmesinin özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
4 Bir şarap işletmesinde kullanılan alet ve ekipmanları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Sınav, Ödev,
5 Şarap teknolojisindeki son gelişmeleri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
6 Şarap analiz yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Şarap ve şarabın tarihçesi, şarapların sınıflandırılması
2 Şarap hammaddesi (üzümün yapısı, kabuk, pulp ve çekirdeğin bileşimi, üzümün olgunlaşması sırasında görülen değişmeler).
3 Şarap işletmesinin kısımları, Üzüm üzerine uygulanan mekanik işlemler (ezme/presleme, kullanılan presler).
4 Şıranın kontrolü ve standardizasyonu (şeker asit, asitliği düşüren maddeler veya tanen ilavesi) ve kükürtleme.
5 Alkol fermantasyonu ve maserasyon (cibre fermantasyonu).
6 Fermantasyonda etkili mayalar
7 Şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması.
8 Şekerin parçalanması, malolaktik fermantasyon, fermantasyon süresinin belirlenmesi.
9 Dinlendirme, durultma ve ambalajlama
10 Kırmızı şarap üretimi,
11 Beyaz şarap üretimi
12 Lüks şarap üretimi (doğal tatlı şaraplar, likör şarapları, köpüren şaraplar, mitseller)
13 Şarap hastalıkları
14 Şarap hataları
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Aktan, N., Kalkan, H., 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, Ankara.
Canbaş, A. 2005. Şarap Teknolojisi. Ç. Ü. Zir. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü Ders Notu.
Understanding Wine Technology: The Scienceof Wine Explained, New Edition, David Bird, DPQA, UK.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi X
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ara Sınav 1 5 5
Ödev 1 15 15
Final 1 7 7
Toplam İş Yükü 155
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,2
Dersin AKTS Kredisi 6