Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Nanotechnology Applications İn Foods NMB 508 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AYŞE AVCI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde karakterizasyonu, proses geliştirmede biyomoleküllerin nano düzeyde manipülasyonu, nanotüple, nanoemülsiyonlar, nanosensörler, nanoteknoloji ve gıda güvenliği, gıda uygulamalarında nanoteknolojinin avantajları ve dezavantajları ile ilgili bilgi vermektir.
Dersin İçeriği 1. Giriş
2. Gıda ve tarım sistemlerinde nanoteknolojinin potansiyel kullanım alanları.
3. Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde manipülasyonu ve karakterizasyonu
4. Nanoteknolojik yöntemler kullanılarak gıda biyopolimerlerinin özelliklerinin belirlenmesi
4.1. Nanotüpler
4.2. Nanoemülsiyonlar
4.3. Biyopolimerik nanoparçacıklar
4.4. Nanokompozitler
5. Gıda güvenliği ve nanoteknoloji
6. Nanobiyoteknoloji
7. Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarının avantajları ve dezavantajları Nanoteknolojinin geleceği
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıdaların nano düzeyde karakterizasyonunu kavrar
2 Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarını kavrar
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Nanoteknolojiye giriş
2 Gıda ve tarım sistemlerinde nanoteknolojinin potansiyel kullanım alanları
3 Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde manipülasyonu ve karakterizasyonu
4 Nanoteknolojik yöntemler kullanılarak gıda biyopolimerlerinin özelliklerinin belirlenmesi
5 Proses geliştirmede biyomoleküllerin nano düzeyde manipülasyonu
6 Nanotüpler
7 Nanoemülsiyonlar
8 Biyopolimerik nanoparçacıklar
9 Ara sınav
10 Nanokompozitler
11 Gıda güvenliği ve nanoteknoloji
12 Nanobiyoteknoloji
13 Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarının avantajları ve dezavantajları Nanoteknolojinin geleceği
14 Seminer
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları . Debasis Bagchi, Manashi Bagchi, Hiroyoshi Moriyama, Fereidoon Shahidi. 2013.Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences. 824 s. Wiley-Blackwell.
2. Barbosa-Cánovas, Gustavo; Mortimer, Alan; Lineback, David; Spiess, Walter; Buckle, Ken; Colonna, Paul Global issues in Food Science and Technology. 2009 Elsevier
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi
6 Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi
7 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
8 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
9 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
10 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
11 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
12 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 15 15
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 6