Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Nanotechnology Applications İn Foods | NMB 508 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AYŞE AVCI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde karakterizasyonu, proses geliştirmede biyomoleküllerin nano düzeyde manipülasyonu, nanotüple, nanoemülsiyonlar, nanosensörler, nanoteknoloji ve gıda güvenliği, gıda uygulamalarında nanoteknolojinin avantajları ve dezavantajları ile ilgili bilgi vermektir. |
Dersin İçeriği | 1. Giriş 2. Gıda ve tarım sistemlerinde nanoteknolojinin potansiyel kullanım alanları. 3. Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde manipülasyonu ve karakterizasyonu 4. Nanoteknolojik yöntemler kullanılarak gıda biyopolimerlerinin özelliklerinin belirlenmesi 4.1. Nanotüpler 4.2. Nanoemülsiyonlar 4.3. Biyopolimerik nanoparçacıklar 4.4. Nanokompozitler 5. Gıda güvenliği ve nanoteknoloji 6. Nanobiyoteknoloji 7. Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarının avantajları ve dezavantajları Nanoteknolojinin geleceği |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların nano düzeyde karakterizasyonunu kavrar | ||
2 | Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarını kavrar |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Nanoteknolojiye giriş | |
2 | Gıda ve tarım sistemlerinde nanoteknolojinin potansiyel kullanım alanları | |
3 | Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde manipülasyonu ve karakterizasyonu | |
4 | Nanoteknolojik yöntemler kullanılarak gıda biyopolimerlerinin özelliklerinin belirlenmesi | |
5 | Proses geliştirmede biyomoleküllerin nano düzeyde manipülasyonu | |
6 | Nanotüpler | |
7 | Nanoemülsiyonlar | |
8 | Biyopolimerik nanoparçacıklar | |
9 | Ara sınav | |
10 | Nanokompozitler | |
11 | Gıda güvenliği ve nanoteknoloji | |
12 | Nanobiyoteknoloji | |
13 | Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarının avantajları ve dezavantajları Nanoteknolojinin geleceği | |
14 | Seminer |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | . Debasis Bagchi, Manashi Bagchi, Hiroyoshi Moriyama, Fereidoon Shahidi. 2013.Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences. 824 s. Wiley-Blackwell. 2. Barbosa-Cánovas, Gustavo; Mortimer, Alan; Lineback, David; Spiess, Walter; Buckle, Ken; Colonna, Paul Global issues in Food Science and Technology. 2009 Elsevier |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi | ||||||
6 | Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi | ||||||
7 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | ||||||
8 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
9 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
10 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
11 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
12 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 130 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |