Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Ambalaj Materyalleri ve Teknolojileri GDM 551 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZEHRA AYHAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıda ambalajlamada kullanılan materyal çeşitleri ve üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, ambalaj materyali seçim kriterleri ve ambalaj test yöntemleri yanında gıda ambalajlama yöntemlerinin prensiplerini anlamak, ambalajlama ekipmanı ve metotlarını tanımak, ambalajlamadaki yeni gelişmeler ve sistemlerle tanışmaktır. Lisansüstü öğrenciler bu dersi tamamladıklarında gıda-ambalaj etkileşimlerini dikkate alarak gıdanın özelliklerine uygun ambalaj malzemesi seçebilme ve uygulayabilme yeteneği kazanacaklardır.
Dersin İçeriği Ambalaj materyalleri (metal, cam, kağıt ve kağıda dayalı ambalaj materyalleri, plastik ambalaj materyalleri, çok katlı ambalaj materyalleri, aktif malzemeler,nanomalzemeler), Ambalaj malzemesi üretim yöntemleri ve özellikleri, Ambalaj kaynaklama/yapıştırma yöntemleri, Gıda ambalaj arası etkileşimler (geçirgenlik, migrasyon ve sorpsiyon), Ambalaj sızdırmazlığı ve sızdırmazlık test yöntemleri (tahribatlı ve tahribatsız yöntemler), Gıda ambalajlama teknolojileri (modifiye atmosfer paketleme, aseptik ambalajlama, yeni ambalaj teknolojileri)
farklı gıda gruplarında kullanılan ambalaj materyalleri ve teknolojileri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda sanayinde kullanılan gıda ambalaj malzemelerinin üretim süreçlerinin, malzeme çeşitlerini ve özelliklerini irdeleyebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
2 Gıda ambalaj etkileşimleri dikkate alınarak gıdanın özelliklerine uygun ambalaj malzemesi seçebilme yeteneği kazanacaklardır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
3 Gıdaya uygun ambalaj teknolojilerinin belirleyebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
4 Ambalaj-gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasında ilişki kurabileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
5 Gıda kalitesi ve güvenliğine etki edebilecek ambalaja dayalı sorunları analiz edebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda ambalajlama konsepti ve terminoloji
2 Kağıt ve karton ambalajlar, özellikleri ve üretim yöntemleri
3 Cam ambalajlar, özellikleri ve üretim yöntemleri
4 Metal ambalajlar, özellikleri ve üretim yöntemleri
5 Plastikler, özellikleri ve plastik işleme yöntemleri
6 Plastiklerin üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve işlevleri
7 Çok katlı ambalaj malzemeleri ve gıdalarda kullanım alanları
8 Gıda ambalaj etkileşimleri (migrasyon, sorpsiyon, geçirgenlik)
9 Sızdırmazlık ve ambalaj sızıntı test yöntemleri
10 Kontrollü ve modifiye atmosfer paketleme teknolojisi
11 Aseptik ambalajlama teknolojisi
12 Yeni ambalaj malzemeleri ve teknolojileri
13 Spesifik gıda gruplarının ambalajlanması-I
14 Spesifik gıda gruplarının ambalajlanması-II
Kaynaklar
Ders Notu Gıda Ambalajlama Teknolojisi. 2007. Mustafa Üçüncü. Ege Üniversitesi Basımevi. Bornova, İzmir.
Food Packaging, Principles and Practice. 2006. Robertson L. Gordon. CRC Press.
A Handbook of Food Packaging. 1992. Second Edition. Frank A. Paine and H.Y. Paine. Blackie Academic and Professional. London, U.K.
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 30
2. Ödev 30
1. Performans Görevi (Seminer) 40
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ödev 2 5 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6