Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kimyasal Kor.ve Doğal Antimikrobiyal Bileşikler GDM 534 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Kimyasal koruyucular, doğal bitkisel ve hayvansal antimikrobiyal maddeler ve özellikleri, koruyucuların aktivitelerini etkileyen faktörler ve etki mekanizmaları hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

Kimyasal önleyiciler ve antimikrobiyal bileşiklerin tanımı; sodyum benzoat, parahidroksibenzoik asit esterleri (parabenler), sorbik asit ve tuzları, propionik asit ve tuzları, sülfür dioksit ve sülfitler, asetik asit ve asetatlar, nitritler ve nitratlar, dietil polikarbonat (DEPC), bakteriyosinler, antibiyotikler, etilen ve propilen oksit ve diğer bileşikler; etki mekanizması; gıdalarda uygulama alanları; yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeleri, sınıflandırılmaları.

 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Kimyasal koruyucu maddelerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
2 Antimikrobiyal maddeleri ve aktiviteyi etkileyen faktörleri bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav,
3 Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını öğrenirler. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
4 Doğal hayvansal antimikrobiyal bileşikler hakkında bilgi sahibidir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav,
5 Doğal bitkisel antimikrobiyal bileşikler hakkında bilgi sahibidir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş, Kimyasal koruyucu maddeler, antimikrobiyaller, tanımlar ve ilgili mevzuat
2 Kimyasal koruyucuların özellikleri
3 Antimikrobiyal maddeler ve aktivitelerini etkileyen faktörler
4 Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmaları
5 Sodyum benzoat, Parahidroksibenzoik asit esterleri (Parabenler)
6 Sorbik asit ve tuzları, Propionik asit ve tuzları
7 Kükürt dioksit ve sülfitler
8 Asetik asit ve asetatlar
9 Dietil Polikarbonat (DEPC), Nitrit ve nitratlar
10 Etilen ve propilen oksit ve diğer bileşikler
11 Antibiotikler
12 Probiotikler and bakteriosinler
13 Doğal hayvan ve bitki antimikrobiyal bileşikleri
14 Sunumlar ve yıl sonu değerlendirmesi
Kaynaklar
Ders Notu

Suzan Öztürk Yılmaz, Sakarya Universitesi Ders Notları.

Ders Kaynakları

1.Reninaldo, F.G. and A.A. Herrero, 1983. Chemical preservation of foods. (Ed. A. Rose) Food Microbiology, Academic Press, London.
2. Daeschel, M.A., 1989, Antimicrobial substances from lactic acid bacteria for use as food preservatives. Food Technol. January, 164-167.
3. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, 1997. TC Resmi Gazete. Sayı: 23172, Ankara.

4. Çakmakçı S., Çelik İ, 1995. Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üni. Ders Notu:164
5. Ünlütürk, A., Turantaş, F., 2015. Gıda Mikrobiyolojisi., Meta Basımevi, Bornova-İzmir.
6. Erkmen O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 4: Food Preservation, İlke Yayınevi No:15

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 50
1. Performans Görevi (Seminer) 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 2 10 20
Ödev 1 15 15
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 25 25
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 138
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,52
Dersin AKTS Kredisi 6