Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt Endüstrisinde Yeni Gelişmeler GDM 504 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Süt endüstrisinde kullanılan yeni teknolojilerden ve yeni geliştirilmiş ürünlerden öğrencilerin haberdar olmalarını sağlamak. Bu gelişmeleri yöresel ürünlere uygulamaya çalışmak. Süt endüstrisinde uygulanan yeni kalite politikaları hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Yeni muhafaza teknolojilerinin süt ve ürünlerine uyuglanması konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Dersin İçeriği Bu ders süt ve süt ürünleri ile ilgili işleme, muhafaza ve depolama gibi yeni uygulamaları, yeni bilimsel çalışmalar ile elde edilmiş gelişmeleri, süt ürün ve işletmelerine uyuglanan kalite sistemlerini ve de geliştirlmiş teknolojiler ile yöresel ürünlerin üretimini kapsar.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Süt endüstrisinde kullanılan yeni teknolojilerden haberdar olunur Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
2 Süt ve ürünlerine ilave edilen yeni katkılar bilinir. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
3 Süt ve ürünlerinde kullanılan yeni ambalaj maddeleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunur Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
4 Süt ve ürünlerinde kullanılan yeni kültür ve enzimler bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
5 Yeni teknolojilerin takipçisi olmanın önemini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
6 Geliştirilen yeni teknolojilere ulaşma yollarını öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
7 Yeni süt ürünleri üretme ve geliştirme becerisi kazanır Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
8 Süt işletmeleri ve ürünlerinde kalite kavramını geliştirmeyi öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması, Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sütün bileşimi ve temel özellikleri
2 Süt endüstrisinde günümüzde uygulanan temel işlemler.
3 Çiğ sütün muhafazasındaki gelişmeler ve yeni uygulamalar.
4 Sütçülük makina ve ekipmanları ve bunlarla ilgili gelişmeler
5 Süt ve ürünlerinin işlenmesinde yeni uygulamalar (yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri)
6 Süt ve ürünlerinin işlenmesinde yeni uygulamalar (yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri)
7 Süt endüstrisinde biyosensör kullanım olanakları
8 Süt ve ürünlerinin ambalajlanmasında yeni gelişmeler
9 Süt ve ürünlerinde engeller teknolojilerinin uygulanması.
10 Kurutma teknolojisindeki gelişmeler
11 Sütçüklük artıklarının değerlendirilme yolları
12 Süt ürünlerinde doğal katkı kullanımı
13 Süt teknolojisinde yeni kalite uygulamaları ve otomasyon
14 İşletme ve laboratuvar çalışmaları
Kaynaklar
Ders Notu Süt Teknolojisinde Yeni Gelişmeler
Ders Kaynakları 1. Robinson,R.K. Modern Daıry Technology, Volume 1: Advances in Milk Processing


2. Tamime,A.Y. and Barry, A. LawMechanisation and Automation in Dairy Technology.


3. McDougall,A. The HACCP Food Safety

4. Tamime,A. Milk Processing and Quality Management (Society of Dairy Technology series)
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 2 2
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Laboratuvar) 4 8 32
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 138
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,52
Dersin AKTS Kredisi 6