Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları TDE 260 4 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Arş.Gör.Dr. BEDRİYE GÜLAY AÇAR
Dersi Verenler Prof.Dr. VİLDAN COŞKUN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Klasik Türk edebiyatının kaynaklarını tanımak; Klasik Türk edebiyatından örnek beyitler yardımıyla bu kaynakları öğrenmek.

Dersin İçeriği

Klasik Türk edebiyatının kaynaklarıyla ilgili teorik bilgi; örnek metinler yardımıyla bu kaynakların pekiştirilmesi.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Klasik Türk edebiyatının kaynaklarını tanır. Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
2 Klasik Türk edebiyatının kaynaklarını metinler üzerinde uygulamalı bir şekilde görür. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
3 Metinlerde geçen Klasik Türk edebiyatının kaynaklarını tespit edip yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
4 Metinleri okuyup anlamada Klasik Türk edebiyatının kaynaklarının önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Öğrencilerle tanışma, dersimizin içeriği vb. hakkında bazı bilgiler ile dersin zorunlu kaynak kitapları hakkında bilgilendirme. Dersin içeriği ile ilgili kaynak taraması yapılacak. Dersin kaynakları tanıtılacak.
2 Klasik Türk Edebiyatının kaynaklarıyla ilgili genel bir değerlendirme. Bu kaynaklar hakkında teorik bilgi. Agah Sırrı Levend’in “Divan Edebiyatı” adlı kitabından “Divan Edebiyatının Kaynakları” kısmı okunacak. Hüseyin Güfta’nın “Divan Şiirinde İlim” adlı kitabı tavsiye edilecek.
3 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Kur’an Klasik Türk Edebiyatında sıklıkla kullanılan ayetlerle ilgili bir ön çalışma yapılması istenecek
4 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Hadis Kırk Hadis ve Yüz Hadis geleneğiyle ilgili makaleler verilecek. Hadislerin Osmanlı şiirindeki yeri anlatılacak.
5 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Tasavvuf, felsefe (felsefe tarihi-ontoloji-metafizik), Mitoloji Kaplan Üstüner’in “Divan Şiirinde Tasavvuf” ve Haluk Gökalp’in “Tevhid Kasidelerinde İsbat-ı Vacib” başlıklı makalesi okutulacak. Dursun Ali Tökel’in “Divan Şiirinde Mitolojik Unsurlar: Şahsiyetler” ad
6 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Tarih ve Coğrafya Agah Sırrı Levend’in “Divan Edebiyatı” adlı kitabından ilgili kısım okutulacak.
7 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Edebiyat Tarihi Klasik Türk şiirine ait beyitlerde geçen eser isimleri bir liste halinde verilecek.
8 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Dinler Tarihi-Milletler Tarihi Klasik Türk edebiyatı örneklerinde geçen Yahudilik, Hıristiyanlık vd. dinler hakkında bilgi verilecek. Klasik Türk Edebiyatı metinlerinde geçen millet ve kavim adlarının bir listesi verilecek.
9 ARA SINAV
10 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Tıp, Matematik, Fıkıh ve Hukuk Klasik Türk Edebiyatı metinlerinde geçen tıp, matematik, fıkıh ve hukuk terimleri hakkında bilgi verilecek.
11 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Bezm, Rezm ve Spor Agah Sırrı Levend’in “Divan Edebiyatı” adlı eserinden ilgili kısım okunacak. Klasik Türk Edebiyatı metinlerinde geçen spor türleriyle ilgili araştırma yapılacak.
12 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Astronomi Astronomi terimleri ile ilgili ön çalışma yapılacak. Atilla Şentürk'ün "Osmanlı Edebiyatında Felekler, Seyyâre ve Sâbiteler (Burçlar)" başlıklı makalesi okunacak.
13 Klasik Türk Edebiyatının Kaynakları: Gündelik hayat-Atasözleri ve Deyimler Sosyal ve gündelik hayatın Klasik Türk Edebiyatı’na yansımasıyla ilgili M. Nejat Sefercioğlu’nun “Divan Şiirinde Sosyal Hayat” başlıklı makalesi okunacak. Ömer Özkan’ın “Osmanlı Toplum Hayatı” adlı kitabı tavsiye
14 Uygulamalı örnekler. Önceki haftalarda işlenen konular tekrar edilecek.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Divan Edebiyatı-Agah Sırrı Levend;

Divan Şiirinde Mitolojik Şahsiyetler-Dursun Ali Tökel;

Divan Şiirinde Tasavvuf-Kaplan Üstüner;

Kırk Hadis Geleneği-Abdülkadir Karahan;

Osmanlı Toplum Hayatı-Ömer Özkan;

Divan Şiirinde İlim-Hüseyin Güfta;

Divan Şiirinde Sosyal Hayat-M. Nejat Sefercioğlu;

Tevhid Kasidelerinde İsbât-ı Vâcib-Haluk Gökalp;

Klasik Türk Şiirinde Gömlek-Bayram Ali Kaya;

Azmizade Haleti Divanında Atasözleri ve Deyimler-Bayram Ali Kaya;

Klasik Türk Şiirinde Bir Tıp Terimi Olarak Cebr-Ozan Yılmaz;

Klasik Türk Şiirinde Bir Coğrafya Terimi Olarak Tîg-Ozan Yılmaz

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 5