Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Temel Gıda Mikrobiyolojisi | BIY 328 | 6 | 2 + 0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | YOK |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. CANSU AKBULUT |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Biyoloji bölümü asistanları |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili bilgilerin kazandırılması ve bu konuların kullanım alanlarının öğrencilere öğretilmesi |
Dersin İçeriği | Laboratuvarda kullanılacak malzemelerin gösterilmesi ve bu malzemelerin tanıtılması; preparat hazırlama tekniklerinin öğretilmesi. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sterilizasyon kavramı öğrenir. | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
2 | Mikroorganizmaların besinler üzerine etkilerini anlar | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
3 | Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları kavrar | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
4 | Besinlerde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir. | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
5 | Besinlerdeki mikrobiyolojik bozulmaları öğrenir. | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar Malzemelerinin Sterilizasyonu | |
2 | Mikroorganizmaların Anatomi ve Morfolojileri | |
3 | Mikroorganizma besin ilişkisi | |
4 | Besinlerde Önemli Mikroorganizmalar | |
5 | Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları | |
6 | Besinlerde Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | |
7 | Besinlerde İndikatör Mikroorganizmalar | |
8 | Besin Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Besinlerin Saklanma İlkeleri | |
11 | Bulaşmanın Önlenmesi ve Uzaklaştırılması | |
12 | Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | |
13 | Konserve Besinlerde Mikrobiyolojik Bozulmalar | |
14 | Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1- Özenci H.;Mikrobiyoloji pratik kurs kılavuzu. A.Ü. Tıp Fakültesi yayın no:2 Ankara 1996 2- Kurban, M.;Enfeksiyon hastalıkları. Ankara 2001 3- Baybek. H.; Mikrobiyoloji Pratiği Ders Notları Muğla 2002 |
Ders Kaynakları | 4- Oğultekin. Mikrobiyoloji Laboratuar Kılavuzu.Anadolu Üniver. Yayın no:74 1989 5- Ünlütürk.A; Turantaş,F.; Gıda Mikrobiyolojisi.Ege Üniverst. Yayını .İzmir 2003 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 15 |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 94 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 3,76 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |