Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tarımsal Bitkiler | BIY 219 | 3 | 2 + 0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | YOK |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi ALİ DOĞRU |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi ALİ DOĞRU, |
Dersin Yardımcıları | Bölüm Araştırma Görevlileri |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tarımsal ekonomiye katkıda bulunan kültür ve yabani bitkilerin özellikleri ve kullanım amaçları |
Dersin İçeriği | Tarımsal Üretiminin Önemi, Tarımsal Ekonominin Önemi, Tarımsal Bitkilerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Kullanım Amaçları, Piyasaya Arzı ve Değerlendirilmesi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tarımsal üretim ekonomisinin önemini kavrar | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
2 | Tarımsal öneme sahip bitkileri sınıflandırır | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
3 | Zirai bitkiler ile yabani bitkilerin özelliklerini karşılaştırır | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
4 | Tarımsal öneme sahip bitkilerin genel özelliklerinin tanımlar | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
5 | Tarımsal öneme sahip bitkilerin kullanım amaçlarını tanımlar | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
6 | Tarımsal öneme sahip bitkilerin piyasaya arzı ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, | Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bitkilerin Gruplandırılması ve Tarımsal Bitkiler (Kültür Bitkileri) | |
2 | Tarımsal Üretim Ekonomisi | |
3 | Tahıllar | |
4 | Yemeklik Dane Baklagiller | |
5 | Sebze Bitkileri | |
6 | Meyva Bitkileri | |
7 | Baharat Bitkileri | |
8 | Endüstri Bitkileri; Yemeklik ve Sanayi Yağ bitkileri | |
9 | ARA SINAV | |
10 | Nişasta ve Şeker Bitkileri | |
11 | Lif Bitkileri, Odun, Lateksler ve Kauçuk Elde Edilen Bitkiler | |
12 | Reçine, Boya, Esans ve Zamk Bitkileri | |
13 | Yem Bitkileri | |
14 | Süs Bitkileri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Ketenoğlu, O., Obalı, O., Güney, K., Geven, F., Ekonomik Bitkiler,Bizim Büro Basım evi, Ankara, 2003 |
Ders Kaynakları | . Acar, Z., İ.Ayan, Yem bitkileri Kültürü. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Samsun, 2000. 2. Ağaoğlu ve ark., Genel Bahçe Bitkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 2000. 3. Dinler, Z., Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, 2000. 4. Elçi, Ş., Kolsarıcı, Ö. ve Geçit, H.H., Tarla Bitkileri (2. Baskı), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1994. 5. Elçi, Ş., Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2005. 6. Özyurt, M.S., Ekonomik Botanik, Erciyesi Üniversitesi Yayınları, Kayseri, 1992 7. Talim, M.,Tarımsal Üretim Ekonomisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir, 1999. 8. Turan, M.Z. ve Göksoy, A.T., Yağ Bitkileri Ders Notları, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bursa,1998. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 110 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |