Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tarımsal Bitkiler BIY 219 3 2 + 0 2 4
Ön Koşul Dersleri YOK
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ALİ DOĞRU
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi ALİ DOĞRU,
Dersin Yardımcıları Bölüm Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tarımsal ekonomiye katkıda bulunan kültür ve yabani bitkilerin özellikleri ve kullanım amaçları
Dersin İçeriği Tarımsal Üretiminin Önemi, Tarımsal Ekonominin Önemi, Tarımsal Bitkilerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Kullanım Amaçları, Piyasaya Arzı ve Değerlendirilmesi
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tarımsal üretim ekonomisinin önemini kavrar Anlatım, Sınav, Ödev,
2 Tarımsal öneme sahip bitkileri sınıflandırır Anlatım, Sınav, Ödev,
3 Zirai bitkiler ile yabani bitkilerin özelliklerini karşılaştırır Anlatım, Sınav, Ödev,
4 Tarımsal öneme sahip bitkilerin genel özelliklerinin tanımlar Anlatım, Sınav, Ödev,
5 Tarımsal öneme sahip bitkilerin kullanım amaçlarını tanımlar Anlatım, Sınav, Ödev,
6 Tarımsal öneme sahip bitkilerin piyasaya arzı ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bitkilerin Gruplandırılması ve Tarımsal Bitkiler (Kültür Bitkileri)
2 Tarımsal Üretim Ekonomisi
3 Tahıllar
4 Yemeklik Dane Baklagiller
5 Sebze Bitkileri
6 Meyva Bitkileri
7 Baharat Bitkileri
8 Endüstri Bitkileri; Yemeklik ve Sanayi Yağ bitkileri
9 ARA SINAV
10 Nişasta ve Şeker Bitkileri
11 Lif Bitkileri, Odun, Lateksler ve Kauçuk Elde Edilen Bitkiler
12 Reçine, Boya, Esans ve Zamk Bitkileri
13 Yem Bitkileri
14 Süs Bitkileri
Kaynaklar
Ders Notu Ketenoğlu, O., Obalı, O., Güney, K., Geven, F., Ekonomik Bitkiler,Bizim Büro Basım evi, Ankara, 2003
Ders Kaynakları . Acar, Z., İ.Ayan, Yem bitkileri Kültürü. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Samsun, 2000.
2. Ağaoğlu ve ark., Genel Bahçe Bitkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 2000.
3. Dinler, Z., Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, 2000.
4. Elçi, Ş., Kolsarıcı, Ö. ve Geçit, H.H., Tarla Bitkileri (2. Baskı), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1994.
5. Elçi, Ş., Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2005.
6. Özyurt, M.S., Ekonomik Botanik, Erciyesi Üniversitesi Yayınları, Kayseri, 1992
7. Talim, M.,Tarımsal Üretim Ekonomisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir, 1999.
8. Turan, M.Z. ve Göksoy, A.T., Yağ Bitkileri Ders Notları, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bursa,1998.
Hafta Dokümanlar Açıklama Boyut
0 Tarımsal Bitkiler Giriş 0,32 MB
0 Tarımsal Bitkiler Giriş 0,2 MB
0 Tarımsal bitkiler Alg ve Mantarlar 5,73 MB
0 Tarımsal bitkiler Alg ve mantarlar 3,54 MB
0 Tahıllar 2,44 MB
0 Baklagiller 4,2 MB
0 Tarımsal bitkiler Sebzeler 1,31 MB
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 110
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,4
Dersin AKTS Kredisi 4