Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Teknik Resim MKM 103 1 3 + 1 4 5
Ön Koşul Dersleri

-

Önerilen Seçmeli Dersler

-

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AKIN OĞUZ KAPTI
Dersi Verenler Prof.Dr. AKIN OĞUZ KAPTI, Doç.Dr. UFUK DURMAZ, Doç.Dr. NESLİHAN ÖZSOY, Dr.Öğr.Üyesi MEHMET İSKENDER ÖZSOY,
Dersin Yardımcıları

-

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Teknik resim, makine mühendisliği alanında faaliyet gösteren teknik elemanlar arasında iletişim kurulmasını ve bilgi aktarımını sağlayan, bir makine parçasının şeklinin, boyutlarının, toleranslarının, iç yapısının, imalat özelliklerinin, ait olduğu bütün içindeki yerinin ve fonksiyonunun, standart gösterim biçimleri ve işaretlemeler kullanılarak ifade edilmesine olanak veren bir lisan konumundadır. Konuşma dillerindeki dil bilgisi kuralları ve kelimelerde olduğu gibi, teknik resim kuralları da zaman içerisinde olgunlaşıp gelişerek bugünkü durumuna gelmiştir. Kafasında tasarladığı bir makineyi veya o makineyi oluşturan bir elemanı teknik resimle ifade etmek, ya da bir başkası tarafından oluşturulmuş teknik resmi okuyabilmek, makine mühendisleri için en temel gereksinimlerden birisidir. Bu derste, öğrencilere temel teknik resim konuları anlatılarak ve resim çizme/okuma becerisi kazandırılarak bu gereksinimin karşılanması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriğini oluşturan ana konular perspektif resimler, görünüş resimler (izdüşümler), kesit resimler, ölçülendirme ve resim okuma konularıdır. Bilgisayar kullanımı birçok alanda olduğu gibi teknik resim alanında da vazgeçilmez biçimde kullanılmaktadır. Bu durumun pekçok olumlu sonucunun yanı sıra, bilgisayar kullanma becerisinin bu derste bir araç olduğunun unutulup amaç durumuna getirilmesi gibi önemli bir olumsuz etkisi de söz konusudur.  Öğrenciler, kullanılmakta olan bilgisayar programına ilişkin iyi bir kullanım becerisi edinebilmekte, ancak asıl edinilmesi gereken teknik resim çizme/okuma bilgi ve becerisini yeterince edinememektedir. Bu olumsuzluğu gidermek ve dersin öncelikli konularına ağırlık vermek için, dersin anlatımında öncelikle klasik yöntemler uygulanmakta, teknik resim mantığı iyice kavrandıktan sonra, dönemin ortalarından itibaren bilgisayar programı ile çizim yapılmasına geçilmektedir. Ders kapsamında serbest elle çizim ve bir bilgisayar çizim programı ile çizime yönelik olarak çok sayıda uygulama yaptırılmaktadır.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Teknik resim kurallarını bilir. Anlatım, Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Sınav,
2 Perspektif resmi bilinen parçanın görünüşlerini çizer ve ölçülendirir. Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Anlatım, Sınav,
3 İki görünüşü bilinen parçanın üçüncü görünüşünü ve perspektifini çizer. Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Anlatım, Sınav,
4 Parçanın kesit resmini çizer. Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Anlatım, Sınav,
5 Çizimde bilgisayarı etkin olarak kullanır. Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Anlatım, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Teknik resme giriş, dersle ilgili genel hususlar, resim araç gereçleri, resim kâğıtları, çizgi tipleri, ölçek, perspektif resimler.
2 Teknik resim kuralları, temel ve yardımcı görünüş resimler (izdüşümler).
3 Perspektif resmi bilinen bir makine parçasının görünüşlerinin çıkarılması.
4 İki görünüşü bilinen bir makine parçasının üçüncü görünüşünün çıkarılması.
5 Ölçülendirme kuralları ve ilgili uygulamalar.
6 Görünüş çizme ve ölçülendirme uygulamaları.
7 Kesit alma kuralları, tam kesit, yarım kesit, döndürülmüş kesit, kısmi kesit, kademeli kesit, profil kesit.
8 Kesit resim çizme uygulamaları.
9 AutoCAD çizim programına giriş.
10 Bilgisayarda çizim uygulamaları: Şablon dosya hazırlama, Draw&Modify komutları
11 Bilgisayarda çizim uygulamaları: Perspektif resim çizme uygulamaları.
12 Bilgisayarda çizim uygulamaları: Görünüş resim çizme uygulamaları.
13 Bilgisayarda çizim uygulamaları: Kesit görünüş çizme uygulamaları.
14 Bilgisayarda çizim uygulamaları: Katı model çizme uygulamaları.
Kaynaklar
Ders Notu

TeknikResim Ders Notu

Ders Kaynakları

[1]   Karagöz, Y., 1998, “Uygulamalı Teknik Çizim”, Barış Yayınları, Fakülteler Kitabevi, İzmir.

[2]   Bağcı, M., Bağcı, C., 1982, “Teknik Resim”, Teknik Eğitim Fakültesi Matbaası, Ankara.

[3]   http://www.megep.meb.gov.tr/indextr.html

[4]   Helsel, J., 1992, “Engineering Drawing and Design”, McGraw-Hill International Editions, Singapore.

[5]   Lamit, L.G., Kitto, K.L., 1997, “Engineering Graphics and Design”, West Publishing company, Minneapolis.

[6]   Kalameja, A.J., 1992, “The Autocad Tutor For Engineering Graphics”, Delmar Publishers Inc., Albany.

[7]   Gediktaş, M., Özdaş, N., “Teknik Resim”, Birsen Yayınevi, İstanbul.

[8]   Abdulla, G., Abdullayev, R., 2010, “Teknik Resim, Temel Bilgiler ve Uygulamalar”, Seçkin Yayınevi, Ankara.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 -Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 -Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 -Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 -Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 -Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 -Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 -Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 -Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 -Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 -Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 -Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 6 6
Ödev 1 8 8
Kısa Sınav 2 3 6
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 126
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,04
Dersin AKTS Kredisi 5