Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çalgı II (Tar) CTR 212 4 2 + 2 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. KAZIM GÜRKAN
Dersi Verenler Öğr.Gör. KAZIM GÜRKAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

- Çalgı hakkında genel bilgi kazandırmak
- İlgili alan derslerine katkı sağlamak
- Çalgı repertuvarı ve icrası hakkında öngörü sahibi olmak
- Çalgıyla ilgili araştırmalara yönlendirmek
- Eşlik bilinci kazandırmak

Dersin İçeriği

Tarda 3. 4 ve 5. pozisyonların tanıtılması. Bu pozisyonları içeren etütlerin ve uygun eserlerin çaldırılması. Azerbaycan makamsal repertuvarından uygun olan renk, derâmed vb. örneklerin çaldırılması.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tarda 3. pozisyon perdelerini tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır. Bireysel Çalışma, Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Ödev, Sınav, Performans Görevi,
2 Tarda 4. pozisyon perdelerini tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır. Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Bireysel Çalışma, Performans Görevi, Ödev, Sınav,
3 Tarda 5. pozisyon perdelerini tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır. Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Anlatım, Ödev, Sınav, Performans Görevi,
4 Tarda 1,2,3,4 ve 5.pozisyonları birlikte kullanmayı öğrenir Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Anlatım, Ödev, Sınav, Performans Görevi,
5 Azerbaycan müziğinde yer alan çeşitli makamlarla ilgili teorik bilgiler edinir Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Anlatım, Ödev, Sınav, Performans Görevi,
6 Makamsal repertuvara ait muhtelif eser örneklerini icra edebilme becerisi kazanır Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Anlatım, Ödev, Sınav, Performans Görevi,
7 Çeşitli pozisyon geçişlerinde çalgıya hakimiyet ve teknik yeterlilik kazanır. Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Benzetim, Anlatım, Ödev, Sınav, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tarda 3. pozisyonun tanıtılması. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı.TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
2 Tarda 3. pozisyonu içeren etüt ve uygun eserlerin icrası. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
3 Tarda 4. pozisyonun tanıtılması. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
4 Tarda 4. pozisyonu içeren etüt ve uygun eserlerin icrası. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
5 Tarda 5. pozisyonun tanıtılması. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
6 Tarda 5. pozisyonu içeren etüt ve uygun eserlerin icrası. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
7 Tarda 1- 5.pozisyonu içeren karma etüt çalışmaları Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
8 Ara sınav.
9 Azerbaycan müziği makamları ile ilgili teorik bilgiler. Abdulgasımov, Vagıf. 1989. Azerbaycan Tarı, Bakı: Işık Neşriyyatı. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı.
10 Azerbaycan makamsal müzik repertuvarı türlerine örnek eser icrası I. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.(Ay sallanıp geden yar) isimli ezginin birinci ve ikinci bölümündeki parmak ve mızrap kurgulamalarının çalışılması.
11 Azerbaycan makamsal müzik repertuvarı türlerine örnek eser icrası II. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.(Ay sallanıp geden yar) isimli ezginin birinci ve ikinci bölümündeki parmak ve mızrap kurgulamalarının çalışılması.
12 Azerbaycan makamsal müzik repertuvarı türlerine örnek eser icrası I. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı.(Koyunlar) isimli ezginin birinci ve ikinci bölümündeki parmak ve mızrap kurgulamalarının çalışılması.
13 Azerbaycan makamsal müzik repertuvarı türlerine ait örnek eser icrası II. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı.(Koyunlar) isimli ezginin birinci ve ikinci bölümündeki parmak ve mızrap kurgulamalarının çalışılması.
14 Genel tekrar. Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı.Abdulgasımov, Vagıf. 1989. Azerbaycan Tarı, Bakı: Işık Neşriyyatı. TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.
Kaynaklar
Ders Notu

Kazım GÜRKAN Çalgı Ders Notları

Ders Kaynakları

Rüstemov, Seid. 1994. Tar Mektebi, Bakı: Şur Neşriyyatı.

Abdulgasımov, Vagıf. 1989. Azerbaycan Tarı, Bakı: Işık Neşriyyatı.

TRT Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Nota Arşivi.

Hafta Dokümanlar Açıklama Boyut
0 ÇALGI II DERS İÇERİKLERİ 0 MB
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Alanı ile ilgili güncel ve bilimsel kaynaklarla desteklenen üst düzey bilgiye sahip olur.
2 Alanı ile ilgili bilgi ve becerileri açıklar; bu bilgi ve becerileri ses eğitimi alanında kullanabilecek düzeyde geliştirir.
3 Sanat ve bilim etiği konusunda bilgi sahibidir.
4 Alanı ile ilgili uygulamalarda karmaşık durumlarla karşılaştığında sorunu tanımlama ve çözme aşamalarında birey ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5 Mesleki yaşamındaki paydaşlarını tanır, mesleki görev ve sorumluluklarını belirleyen kanunları bilir ve takip eder.
6 Yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyerek bilim ve teknolojideki yenilikleri takip eder ve yeniliklere yönelik girişimci bir tutum geliştirir.
7 İçinde bulunduğu çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanıma; bu özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlama, uygulama ve yönetme becerisine sahiptir.
8 Alanı ile ilgli yabancı kaynakları izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir (European Language Portfolio Scale, Level B1).
9 Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği ses kullanımı alanlarında çok boyutlu düşünme ve uygulama becerisi geliştirir.
10 Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği ses kullanımı alanıyla ilgili özgün yapıtları toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir.
11 Türk müziğinin icra edildiği platformlarda Türk müzik sanatını temsil eder
12 Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 55
1. Performans Görevi (Uygulama) 15
2. Performans Görevi (Uygulama) 15
3. Performans Görevi (Uygulama) 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 1 1
Performans Görevi (Uygulama) 3 1 3
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 101
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,04
Dersin AKTS Kredisi 4