Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İdare Hukuku KHT 501 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri

Önkoşulsuzdur.

Önerilen Seçmeli Dersler

Önkoşulsuzdur.

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HARUN YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Talha ERDOĞMUŞ, Arş. Gör. Musa SOYSAL

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

İdarenin hukuka bağlılığını, teşkilatını, işleyişini, beşeri ve ayni vasıtalarını,kolluk ve kamu hizmeti kavramlarını öğrencilere aktarmak ve onların kavramasını, idari usul, idari işlemler, idari sözleşmeler, idarenin sorumluluğu, idarenin yargı dışı denetimi, idarenin yargısal denetimini öğretmek ve tatbikini sağlamak

Dersin İçeriği

İdare ve idare hukuku kavramları, hukuk devleti, idari teşkilat, kamu görevlileri, kolluk, kamu hizmeti, kamu malları, idari usul, idari işlemler, idari sözleşmeler, idarenin sorumluluğu, idarenin yargı dışı denetimi, idarenin yargısal denetimi

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İdare hukuku ve temel ilkelerini öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Ödev, Sınav,
2 İdari teşkilata hakim olan ilkeleri ve idari teşkilat yapısı hakkında bilgi sahibi olur. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
3 Kamu görevlisi kavramı ve kamu görevlilerine uygulanan hukuki rejimi tanır. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
4 İdari eylem ve işlemleri tanır. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
5 İdari sözleşmeler ve ihale usulleri hakkında bilgi sahibi olur. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
6 Temel idari usul ilkelerini öğrenir. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
7 Kamu hizmeti ve kolluk faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
8 İdarenin mal edinme yöntemleri ve kamu mallarını öğrenir. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
9 İdarenin sorumluluğu ve sorumluluk türlerini öğrenir. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 İdare hukuku ve idare hukukuna hakim olan ilkeler AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
2 İdari teşkilata hakim olan ilkeler ve kamu tüzel kişiliği AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
3 Merkezden yönetim ve yerinden yönetim teşkilatı AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
4 Kamu kurumları AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
5 Kamu görevlisi kavramı, şartları ve devlet memurluğu AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
6 Devlet memurluğuna giriş ve sona ermesi, devlet memurlarının temel sosyal hakları AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
7 Devlet memurlarının sorumluluğu ve disiplin rejimi AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
8 İdari eylemler, idari işlem kavramı, idari işlemin özellikleri AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
9 İdari işlemin unsurları ve sona ermesi AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
10 İdari sözleşmeler ve kamu ihale hukuku AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
11 İdari usul AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
12 Kamu hizmeti ve kolluk faaliyetleri AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
13 İdarenin mal edinme usulleri ve kamu malları AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
14 İdarenin sorumluluğu ve türleri AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, Savaş Yayıncılık, Ankara 2021, ilgili sayfalar.
Kaynaklar
Ders Notu

KALABALIK, Halil; İdare Hukuku Dersleri Cilt-I, Seçkin Yayıncılık, 2021.

KALABALIK, Halil; İdare Hukuku Dersleri Cilt-II, Seçkin Yayıncılık, 2021.

Ders Kaynakları

AKYILMAZ, Bahtiyar-SEZGİNER, Murat-KAYA, Cemil; Türk İdare Hukuku, 13. Baskı, Seçkin Yayıncılık, 2021.

GÖZLER, Kemal - KAPLAN, Gürsel; İdare Hukuku Dersleri, Ekin Yayıncılık, 2021. 

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ödev 1 25 25
Final 1 25 25
Toplam İş Yükü 162
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,48
Dersin AKTS Kredisi 6