Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bıotechnology I KIM 545 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SEMRA YILMAZER KESKİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Research assistants in Biochemistry division.

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

To provide information about the application areas of biotechnology, important microorganisms in biotechnology, the growing conditions of microorganisms, the principles and regulation of microorganism metabolism.

 

Dersin İçeriği

Definition and importance of biotechnology, overview of biotechnological methods, biotechnology market, overview of biotechnology, basic principles of biotechnology (important microorganisms in the technique, microbial biomass production, production of primary metabolites, fermentation, production of secondary metabolites), basic principles of animal metabolism (microorganism) cultures, technical principles of fermentation, basic processes in biotechnology).

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Students learn the definition of biotechnology. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
2 Students learn the basic principles of biotechnology. Soru-Cevap, Anlatım, Performans Görevi, Ödev, Sınav,
3 Students learn the important microorganisms used in biotechnology and their growing conditions. Soru-Cevap, Anlatım, Performans Görevi, Ödev, Sınav,
4 Students will have information about the production of biomass, primary and secondary metabolites. Soru-Cevap, Anlatım, Performans Görevi, Ödev, Sınav,
5 Students learn about microorganism metabolism. Soru-Cevap, Anlatım, Performans Görevi, Ödev, Sınav,
6 Students understand fermentation. Soru-Cevap, Anlatım, Performans Görevi, Ödev, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Definition and importance of biotechnology [1]
2 Historical evolution of biotechnology [1]
3 Biotechnology overview [1]
4 Basic principles of biotechnology [1]
5 Important microorganisms in biotechnology. (bacteria, yeasts, molds) and growing conditions [1]
6 Biomass production [1]
7 Production of primary metabolites [1]
8 Fermantation [1]
9 Midterm
10 Production of secondary metabolites [1], [2]
11 Microorganism metabolism [1], [2]
12 Microorganism metabolism [1], [2]
13 Vegetable animal cell cultures [1], [2]
14 Technical principles of fermentation [1], [2]
Kaynaklar
Ders Notu

[1] Telefoncu A. (1995), Biyoteknolloji, ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, Türkiye.

Ders Kaynakları

[2] Moo-Young M. (1985). Comprehensive Biotechnology, Vol.1-4, Pergamon Pres, New York, USA.

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 20
1. Ara Sınav 60
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
Dersin AKTS Kredisi 6