Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Methods In Molecular Bıology FST 510 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AYŞE AVCI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Moleküler biyoloji laboratuvarlarında uygulanan standart yöntemlerin prensipleri ve yapılışları hakkında bilgi vermek. 

Dersin İçeriği

1.Hücre parçalama ve ayırma yöntemleri
1.1.Fiziksel ve kimyasal hücre parçalama yöntemleri
1.2 Ayırma ve saflaştırma yöntemleri
2. DNA ve RNA’nın izolasyonu ve analizi
2.1. Bakteri, maya, bitki DNA izolasyon yöntemleri
2.2. DNA analiz yöntemleri
2.3.Bakteri, maya, bitki RNA izolasyon yöntemleri
2.4. RNA analiz yöntemleri
3. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR)
3.1. PCR türleri
4. DNA dizi analizi
5. Gen klonlama yöntemleri
6. Nükleik asit hibridizasyonunu ve blotlama
7. Problar
8. Proteinlerin izolasyonu saflaştıması, analizi 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Moleküler biyolojide kullanılan temel yöntemlerin prensiplerini kavrar Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav, Ödev,
2 Moleküler analizlerin yapılışlarını kavrar Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Moleküler biyoloji laboratuvarlarına genel bakış
2 Fiziksel ve kimyasal hücre parçalama teknikleri
3 Ayırma saflaştırma yöntemleri
4 DNA izolasyon yöntemleri
5 DNA analiz yöntemleri
6 RNA izolasyon yöntemleri
7 RNA analiz yöntemleri
8 Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR)
9 ARA SINAV
10 DNA dizi analizi
11 Gen klonlama yöntemleri
12 Nükleik asit hibridizasyonunu ve blotlama
13 Problar
14 Protein saflaştırma yöntemleri ve protein analizleri
Kaynaklar
Ders Notu

Doç. Dr. Ayşe Avcı, Ders Notları 

Ders Kaynakları

1. Moleküler Biyoloji. PC Turner, AG McLennan, AD Bates, MRH White, Nobel Yayın Dağıtım. 2004
2. Moleküler Biyolojide kullanılan yöntemler. G. Temizkan, N.Arda, Nobel Tıp Kitabevleri, 2004
3. Methods in Biotechnology, H.P.Schmauder, Taylor and Francis, 1997
4. Food Biotechnology. G.S. Mittal, Technomic Publishing Co. 1992. 

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)