Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Cereal Products and Analytıcal Qualıty Control FST 508 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunda temel bilgiler vererek bu alanda yapılan analitik test yöntemlerinin uygulamalı olarak öğrenilmesi

Dersin İçeriği

Tahıl ve tahıl ürünlerinden numune alma yöntemleri, bunların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerini belirlemede kullanılan analiz yöntemleri, elde edilen (kalitatif ve kantitatif) bulguların değerlendirilmeleri ve yorumlanmaları

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Ödev, Sınav,
2 Tahıllarda yapılan fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin temel prensiplerini kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
3 Tahıl nişastası ve proteinleri ile ilgili temel özellikleri ve analizleri kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
4 Ekmek, kek, bisküvi ve makarna üretimini kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
5 Ekmek, kek, bisküvi ve makarna ürünlerinde temel analizleri kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tahıl ve tahıl ürünleri ile ilgili genel bilgiler
2 Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol
3 Tahıl ve tahıl ürünlerinden örnek alma
4 Tahıllarda fiziksel analizler
5 Tahıllarda kimyasal analizler
6 Tahılların öğütülmesi
7 Nişasta ve proteinlerin özellikleri
8 Tahıllarda fizikokimyasal analizler
9 Ara sınav
10 Hamurun reolojik özellikleri
11 Ekmek üretimi ve kalite analizleri
12 Kek ve bisküvi üretimi ve kalite analizleri
13 Makarna üretimi ve kalite analizleri
14 Tahıl ürünlerinde duyusal ve tekstürel analizler
Kaynaklar
Ders Notu

Doç.Dr.Serpil Öztürk Muti, Power point ders sunumu

Ders Kaynakları

Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum.

Elgün, A., Türker,  S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrol, S.Ü. Ziraat Fakültesi, Konya. 

 Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA.

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Ara Sınav 1 20 20
Ödev 3 15 45
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 143
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,72
Dersin AKTS Kredisi 6