Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Shelf Lıfe and Stabılıty Of Foods FST 504 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Gıdaların bozulması, muhafaza yöntemleri, yeni geliştirilen bir gıdada veya mevcut bir gıdaya farklı bir proses uygulandığında raf ömrünün nasıl belirleneceği gibi konuların anlatılacağı ders Gıda Mühendisliği Enstitü Ana Bilim Dalında lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin tez çalışmalarına katkı sağlayacaktır.

Dersin İçeriği

Raf ömrünün tanımı ve raf ömrünü etkileyen faktörler, gıdaların bozulması ve bozulma tipleri, raf ömrü belirleme yöntemleri

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Raf ömrünü tanımlar ve raf ömrünü etkileyen faktörleri sıralar. Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
2 Gıdalarda olabilecek mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulmaları tahmin edebilir. Soru-Cevap, Anlatım, Sınav, Ödev,
3 Amaca göre hangi duyusal analiz yöntemini seçmesi gerektiğini bilir. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav,
4 Gıda depolama denemesini tasarlar Proje Temelli Öğrenme , Anlatım, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Raf ömrünün tanımı; raf ömrünü etkileyen faktörler
2 Depolama, dağıtım, satış koşulları ve tüketici uygulamalarının raf ömrü üzerine etkisi
3 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar
4 Gıdalarda kimyasal bozulmalar
5 Gıdalarda fiziksel bozulmalar
6 Mikrobiyel stabiliteyi tahmin etmede kullanılan yöntemler
7 Gıda depolama denemelerinin planlanması
8 Raf ömrü belirleme yöntemleri: mikrobiyolojik analizler
9 Raf ömrü belirleme yöntemleri: kimyasal analizler
10 Raf ömrü belirleme yöntemleri: enstrümantal analizler
11 Raf ömrü belirleme yöntemleri: duyusal analizler
12 Raf ömrü çalışmalarında modelleme
13 Seminer sunumu
14 Seminer sunumu
Kaynaklar
Ders Notu

Gıdalarda Raf Ömrü ve Stabilite ders notu

Ders Kaynakları

[1] Stability and Shelf Life of Foods
David Kilcast and Persis Subramaniam, Woodhead publishing, 331 pp., 2000.

[2] Food and Beverage Stability and Shelf Life
David Kilcast and Persis Subramaniam, Woodhead publishing, 814 pp., 2011.

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Seminer) 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 20 20
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6