Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Starch Chemıstry FST 507 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Nişasta üretimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile çeşitli nişastaların gıdalarda kullanımı hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Tahıl teknolojisi ile ilgili genel tanımlar,Değirmencilik,Nişasta üretimi,Tahılların kimyasal bileşimi,Nişastanın fiziksel ve kimyasal özellikleri,Nişastanın jelatinizasyonu,Modifiye nişastalar, Enzime dirençli nişasta

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tahıllarla ilgili temel tanımları kavrar Soru-Cevap, Sınav,
2 Tahılların kimyasal bileşimini kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav,
3 Nişasta üretim teknolojisini kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav,
4 Nişastanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav,
5 Nişastadan elde edilen ürünler ve özelliklerini kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Ödev, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tahılların tanımı ve özellikleri
2 Buğday değirmenciliği, Un üretimi ve işleme teknolojisi
3 Islak öğütme: Nişasta üretimi
4 Tahılın kimyasal bileşimi: Nişasta, protein ve diğer
5 Farklı nişasta kaynakları
6 Nişastanın fiziksel özellikleri
7 Nişastanın kimyasal özellikleri
8 Nişastanın fonksiyonel özellikleri
9 Ara sınav
10 Nişasta üzerine etkili enzimler
11 Nişasta bazlı şeker şurupları
12 Modifiye nişastalar- Üretimi ve özellikleri
13 Modifiye nişastalar- Kullanım alanları
14 Enzime dirençli nişasta- Üretimi ve özellikleri
Kaynaklar
Ders Notu

Power point sunum

Ders Kaynakları

Bertolini, A.C. 2009. Starch: Characterization, properties and applications, CRC Press, USA.

Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum

Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA.

Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Ara Sınav 1 20 20
Ödev 3 15 45
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 143
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,72
Dersin AKTS Kredisi 6