Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mıssıonary Actıvıtıes In The Mıddle East (En) ODC 646 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Arş.Gör. FURKAN HALİT YOLCU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu ders Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan misyoner teşkilatların Ortadoğu’daki faaliyetlerine odaklanarak misyonerlik faaliyetlerinin bilhassa 19. ve 20. yüzyıllarda Ortadoğu’daki tarihsel serüvenini incelemeyi amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Avrupa ve ABD’de kurulan misyoner teşkilatlar
Katolik Misyonerlerin Ortadoğu’daki Faaliyetleri
Protestan Misyonerlerin Ortadoğu’daki Faaliyetleri
Ortodoks Misyonerlerin Ortadoğu’daki Faaliyetleri
20. yüzyılda Ortadoğu’da Misyonerlik Faaliyetleri

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1
2
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 What is mission and who is missionary?
2 Beginning of the Western Missionary Activities in the Middle East
3 Catholic Missionary Activities in the Middle East in the 19th century
4 Protestant Missionary Activities in the Middle East in the 19th century
5 Orthodox Missionary Activities in the Middle East in the 19th century
6 British Missionary Activities in the Middle East
7 American Missionary Activities in the Middle East
8 Missionary Schools in the Middle East
9 Missionary Hospitals in the Middle East
10 Missionary publications in the Middle East
11 Bibliography of Famous Missionaries
12 Repercussions of Missionary Activities in the Middle East
13 Missionary Activities in the Middle East in the 20th century
14 Concluding Discussion
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1. Doğan, Mehmet Ali. “Evangelizing “the Jews”: Western Missionaries and their Encounters with the Sabbatean/Dönme Community in the Ottoman Empire,” International Journal of Turcologia 9:18 (Autumn 2014): 65-82.
2. Doğan, Mehmet Ali and Heather J. Sharkey (eds.). American Missionaries and the Middle East: Foundational Encounters (Salt Lake City: University of Utah Press, 2011).
3. Murre-van den Berg, H. L. (ed.). New Faith in Ancient Lands: Western Missions in the Middle East in the Nineteenth and Early Twentieth Centuries (Leiden: Brill, 2006).
4. Tejirian, Eleanor Harvey and Reeva Spector Simon (eds.). Altruism and Imperialism: Western Cultural and Religious Missions in the Middle East (New York: Middle East Institute, Columbia University, 2002).
5. Doumato, Eleanor Abdella. “An ‘Extra Legible Illustration’ of the Christian Faith: Medicine, Medical Ethics and Missionaries in the Arabian Gulf,” Islam and Christian-Muslim Relations 13:4 (October 2002): 377-390.
6. Cragg, Kenneth. “Being Made Disciples, the Middle East,” in Kevin Ward and Brian Stanley (eds.) The Church Mission Society and World Christianity, 1799-1999 (Grand Rapids: W.B. Eerdmans, 2000).
7. Smith, Jane I. “Christian Missionary Views of Islam in the Nineteenth and Twentieth Centuries,” Islam and Christian-Muslim Relations 9:3 (1998): 357-373.
8. Makdisi, Ussama. “Reclaiming the Land of the Bible: Missionaries, Secularism, and Evangelical Modernity,” The American Historical Review 102:3 (June 1997): 680-713.
9. Akgün, Seçil Karal. “Mormon Missionaries in the Ottoman Empire,” Turcica, vol.28 (1996): 347-358.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Güncel konu ve sorunlar hakkında, tarihi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olma Güncel konu ve sorunlar hakkında, tarihi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olma Uluslararası İlişkiler alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma, bunları kullanabilme Uluslararası İlişkiler alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma, bunları kullanabilme
2 Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler kavramları, fikirleri ve verilerini, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık olay, gelişme ve konuları belirleme ve analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler kavramları, fikirleri ve verilerini, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık olay, gelişme ve konuları belirleme ve analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme Mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincinde olma Mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincinde olma
3 Bilgi üretimi ve kullanımı ile bilgiye ulaşmada yöntem ve araştırma teknikleri konusunda beceri sahibi olma Bilgi üretimi ve kullanımı ile bilgiye ulaşmada yöntem ve araştırma teknikleri konusunda beceri sahibi olma
4 Diplomatlık, ataşelik gibi uluslararası ilişkilerin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olma Diplomatlık, ataşelik gibi uluslararası ilişkilerin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olma
5 Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme Türkçe’yi iyi kullanma, yazılı ve sözlü iletişimi iyi olup kendini doğru şekilde ifade edebilme ve empati yeteneğine sahip olma Türkçe’yi iyi kullanma, yazılı ve sözlü iletişimi iyi olup kendini doğru şekilde ifade edebilme ve empati yeteneğine sahip olma
6 Uluslararası İlişkiler Lisans yeterlilikleri üzerine kurulan aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama Uluslararası İlişkiler Lisans yeterlilikleri üzerine kurulan aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Ödev 70
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 22 22
Ödev 1 24 24
Final 1 24 24
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6