Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Üretim ve Pazarlama | ADA 253 | 3 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. KAMİL TAŞKIN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. KAMİL TAŞKIN, Doç.Dr. ALPER KİRAZ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Genel Eğitim |
Dersin Amacı | İşletmeler de üretim ve pazarlama temel fonksiyonlardandır, bu sebeple işletmelerde üretim ve pazarlama kavramları, fonksiyonları ve türlerinin anlaşılması hedeflenmektedir. |
Dersin İçeriği | Üretim yönetiminde temel kavramlar, Üretim sistemi ve elemanları, Üretimde yönetim ve temel fonksiyonlar, Üretimde teknoloji seçimi, Üretimde lojistik, Üretimde kalite kontrol, Üretimde verimlilik, Pazarlamada temel kavramlar ve tarihsel gelişim, Pazar türleri, Pazarlama karması elemanları, Pazarlamada strateji seçimi, Tüketici davranışı ve korunması, Uluslararası pazarlama, Örnek Olaylar |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Üretim Yönetiminde Temel Kavramları Açıklar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav, |
2 | Üretim Sistemi ve Elemanlarını Tanımlar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
3 | Üretimde Yönetimde Tahminleme Yöntemlerini Bilir | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
4 | İleri Üretim Tekniklerini Anlatır | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
5 | Tedarik Zincirini Açıklar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
6 | Üretimde Kalite Kontrolü ve Problem Çözme Tekniklerini Anlatır | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
7 | Üretimde Verimliliği Tanımlar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
8 | Pazarlamada Temel Kavramlar ve Tarihsel Gelişimini Açıklar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
9 | Pazar Türlerini Tanımlar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
10 | Pazarlama Karması Elemanlarını Açıklar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
11 | Pazarlamada Strateji Seçimini Açıklar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
12 | Tüketici Davranışı ve Korunmasını Anlatır | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
13 | Uluslararası Pazarlamayı Anlatır | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
14 | Örnek Olayları Açıklar | Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar | |
2 | Üretim Sistemi ve Elemanları | |
3 | Üretimde Tahminleme | |
4 | İleri Üretim Teknikleri | |
5 | Tedarik Zinciri Yönetimi | |
6 | Üretimde Kalite Kontrol ve Problem Çözme Teknikleri | |
7 | Üretimde Verimlilik | |
8 | Pazarlamada Temel Kavramlar ve Tarihsel Gelişim | |
9 | Pazar Türleri | |
10 | Pazarlama Karması Elemanları | |
11 | Pazarlamada Strateji Seçimi | |
12 | Tüketici Davranışı ve Korunması | |
13 | Uluslararası Pazarlama | |
14 | Örnek Olaylar |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | “Üretim ve Pazarlama” Adapazarı Meslek Yüksekokulu e-kitabı |
Ders Kaynakları | 1. Prof.Dr.Sevinç ÜRETEN, Üretim/İşlemler Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara ,2006 2. Prof.Dr.Mete DOĞRUER, Üretim Organizasyonu ve Yönetimi, Alfa Yayınları, 2005 3. Prof.Dr.Bülent KOBU, Üretim Yönetimi, 1999 4. Prof.Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU, Öğr.Gör.Dr.E. Asuman ATİLLA, Öğr.Gör. Meral BEKTAŞ, İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2012 5. Prof.Dr.Ömer DİNÇER, Doç.Dr. Yahya FİDAN, İşletme Yönetimine Giriş, Alfa Yayınları, 2009 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | |||||||
2 | |||||||
3 | |||||||
4 | |||||||
5 | |||||||
6 | |||||||
7 | |||||||
8 | |||||||
9 | |||||||
10 | |||||||
11 | |||||||
12 | |||||||
13 | |||||||
14 | |||||||
15 | |||||||
16 | Acil durum ve afet olayları için problem kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
17 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistemin parçası olma, yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
18 | Acil durum ve afet olaylarına müdahale operasyonlarına hazırlık, tatbikat, modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında bilgi | ||||||
19 | Zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | ||||||
20 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
21 | Çalışmaların süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
22 | Risk yönetimi ve kriz yönetimi aşamalarında verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
23 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
24 | Acil durum ve afet yönetimi alanında gerekli duyarlılığa sahip olma ve bu alanlarda öncü olabilme | ||||||
25 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
26 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
27 | Alanda uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi | ||||||
28 | lanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
29 | Alan ile ilgili uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi | ||||||
30 | Risk yönetimi, tehlike analizi ve olay yeri yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi | ||||||
31 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; saha ve masa başı uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
32 | Saha uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve sahaya yansıyan sorunları hakkında bilgi; çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | ||||||
33 | Alanında elde ettiği bilgileri raporlama ve sunma becerisine sahip olabilme | ||||||
34 | Beklenmedik acil durumlar karşısında problemi tanımlama, gerekli birimlerle koordinasyonu sağlama, sorunu ivedilikle çözebilme ve olası diğer sorunlara karşı önlem alabilme | ||||||
35 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olabilme |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 20 |
1. Final | 80 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 7 | 7 |
Kısa Sınav | 2 | 12 | 24 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 136 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,44 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |