Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Araştırma Geliştirme Yönetimi MYİ 531 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SAFİYE SENCER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Araştırma sürecini inceleyerek, bilimsel ahlak ve etik anlayışı ile birlikte,  bilimsel araştırma yöntemlerini gözden geçirmek ve araştırma için literatür tarama, veri değerlendirme ve rapor yazma tekniklerini öğrenerek, uygulamalı olarak etkinliğin geliştirilmesi süreci

Dersin İçeriği

Bilimsel çalışma, tarihçesi, özellikleri, Bilimsel makale hazırlama, Kısa özet (Abstract) hazırlanması (Uygulama), Giriş bölümünün yazılması, Yöntemlerin yazılması, Sonuç bölümü, Bilimsel ahlak ve etik değerleri, Proje hazırlama teknikleri, Akademik poster hazırlama teknikleri, Tez yazım kuralları ve hazırlanan tez konularının incelenmesi, Etkili sunum teknikleri

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İyi bir konu seçebilir, araştırma önerisine yönelik giriş ve teorik çerçeveyi bilimsel ahlak değerleri ile birlikte oluşturabilir. 2) Problem ifadesi, araştırmanın amacı detaylı olarak belirlenir. 3) Araştırmaya yönelik veri seti oluşturur. Verileri derler, istatistiksel analize hazır hale getirir. 4) Seçmiş olduğu araştırma konusuna yönelik literatür taraması yapar. 5) Tasarım metodları ve prosedürleri belirleyerek, araştırmalarda bulunur. 6) Verilere uygun analiz tekniklerini seçerek kurmuş olduğu hipotezlere uygular. 7) İstatistik paket programlar kullanarak hipotezleri test eder ve yorumlar 8) Elde edilen sonuçları analiz eder ve analiz çıktılarını değerlendirir. 9) Çalışma sonunda makale yazma, proje sunumu gerçekleştirme, sonuç raporu yazma işlemlerini gerçekleştirir. Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Ödev,
2 Problem ifadesi, araştırmanın amacı detaylı olarak belirlenir. Anlatım, Ödev,
3 Araştırmaya yönelik veri seti oluşturur. Verileri derler, istatistiksel analize hazır hale getirir. Proje Temelli Öğrenme , Bireysel Çalışma, Ödev,
4 Seçmiş olduğu araştırma konusuna yönelik literatür taraması yapar. Örnek Olay, Ödev,
5 Tasarım metodları ve prosedürleri belirleyerek, araştırmalarda bulunur. Alıştırma ve Uygulama, Proje / Tasarım,
6 Verilere uygun analiz tekniklerini seçerek kurmuş olduğu hipotezlere uygular. Gösterip Yaptırma, Soru-Cevap, Örnek Olay, Ödev, Proje / Tasarım,
7 İstatistik paket programlar kullanarak hipotezleri test eder ve yorumlar
8 Elde edilen sonuçları analiz eder ve analiz çıktılarını değerlendirir.
9 Çalışma sonunda makale yazma, proje sunumu gerçekleştirme, sonuç raporu yazma işlemlerini gerçekleştirir.
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bilimsel çalışma, tarihçesi, özellikleri
2 Bilimsel çalışmada başlık belirlenmesindeki esaslar ve uygulama
3 Bilimsel yazıya başlık verilmesi, Yazarlar ve adreslerinin yazılması -Kısa özet (Abstract) hazırlanması (Uygulama),
4 Giriş bölümünün yazılması
5 Yöntemlerin yazılması,
6 Sonuç bölümü
7 Bilimsel Ahlak ve Etik Değerleri
8 Araştırma sonuç raporu yazma
9 Proje hazırlama işlem basamakları
10 Proje hazırlama işlem basamakları
11 Akademik poster hazırlama
12 Tez yazım kuralları ve hazırlanan tez konularının incelenmesi,
13 Tez yazım kuralları ve hazırlanan tez konularının incelenmesi,
14 Etkili sunum teknikleri
Kaynaklar
Ders Notu

1.      Bir, A.A., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1081, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 601.

2.      Day, R.A., (1996), Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?, http://kutuphane.ege.edu.tr/bilimselmakale.pdf (erişim tarihi 13-08-2016)

 

3.      Eymen, U.E. Bilimsel Bir Araştırma Nasıl Hazırlanır?, istatistikmerkezi.com_Araştırma_Ödevi_Nasıl_Hazırlanır_[1].pdf (erişim tarihi 13-08-2016)

Ders Kaynakları

1.      Etkili Sunumlar için El Kitabı, TUBITAK, sunum_el_kibabi.pdf

 

2.      Murray, N., Hughes, G., Writing up your University Assignments and Research Projects A practical handbook, Open University Press, McGraw-Hill Education, ISBN-13: 978–0335–22717–4

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulamaktır.
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilmektir.
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulamaktır.
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilmektir.
5 Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlamaktır.
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve ileri düzeyde değerlendirmektir.
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk almaktır.
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilmektir.
9 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgileri yorumlamaktır.
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilmektir.
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum sağlamaktır.
12 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetmektir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 25
1. Ödev 75
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)