Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Polimer İşleme Prensipleri ve Modelleme KIM 533 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MERYEM NİLÜFER YARAŞIR
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi KEMAL KARADENİZ,
Dersin Yardımcıları Kimya Bölümü Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Polimer bilimine ait temel kavramların verilmesi, temel polimer işleme prensiplerini araştırma ve kullanma becerilerinin kazandırılması.
Dersin İçeriği Polimerik malzemelerin tanımı ve sınıflandırılması, polimerlerin morfolojisi, mikro ve elastik özellikleri ile bunların termal ve fiziksel özelliklere etkileri; kauçuk karışım kavramı, takviye malzemeleri ve kimyasallar; polimer malzeme test ekipmanları ve test sonuçlarının yorumlanması; polimer işleme proseslerinin incelenmesi; Karışım, ekstrüzyon, kalenderleme, kalıplama ve vulkanizasyon teknikleri; iplik çekimi, polimer işleme ekipmanlarının tanımı, tasarımı ve modellenmesi.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Öğrenciler polimer işleme prensiplerini öğrenir, referans literatür takibi ve deneysel çalışmalar sırasında izlenecek yöntemleri kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Sözlü Sınav,
2 Öğrenciler polimer işleme prensipleri ile ilgili temel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda gerekli bilgi ve beceri kazanır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Sözlü Sınav,
3 Polimer karışım formülleri geliştirme becerisi kazanır. Alıştırma ve Uygulama, Sınav, Sözlü Sınav,
4 Polimer işleme prensiplerini yorumlama ve geliştirme becerisi kazanır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sözlü Sınav, Ödev,
5 Temel bilgileri analiz etme becerisi kazanır. Soru-Cevap, Tartışma, Sözlü Sınav, Ödev,
6 Farklı konuları doğru ilişkilendirme yeteneğini geliştirir. Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Sözlü Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Temel kavramlar ve terminoloji Ders notları sayfa 1-7
2 Polimerlerin mikro yapıları s. 7-10
3 polimerlerin sınıflandırılması s. 10-14
4 polimerizasyon mekanizmaları ve polimerizasyon teknikleri s.14-22
5 Polimerlerin katı hal özellikleri ve termal geçişler 22-31
6 Karışım kavramına giriş, formül geliştirme ve vulkanizasyon 31-55
7 Karışım takviye malzemeleri ve kimyasallar 55-63
8 Karbon siyahının karışıma etkileri ve ölçülmesi 63-76
9 ARASINAV
10 Polimer işleme prosesleri : Karışım 76-89
11 Polimer işleme prosesleri : Ekstrüzyon ve kalenderleme 89-103
12 Proses kontrol testleri 103-108
13 Polimer işleme ekipmanları 76-108
14 Ekipman modelleme 31-103
Kaynaklar
Ders Notu Polimer Y.Lisans ders notları, Yrd.Doç.Dr. Kemal KARADENİZ
Ders Kaynakları [1]James E. Mark, Burak Erman, Frederick Roland Eirich Science and Technology of Rubber 1994, Academic Press , London.
[2] Maurice Morton, Director of Institue of Polymer Science, Rubber Technology, The University of Akron, 2nd edition, published byY Van Nostrand Ltd , New York 1973.
[3]Joel R. Fried , Polymer Science and Technology , 2nd edition, July 2007, Published by Prentice Hall PTR.
[4] Süreli yayınlar : Journal of Applied Polymer Science, Journal of Rubber Research , Materials and Design, Plastic Rubber and Composites, Kgk Kautschuk Gummi Kunst Stoff.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yüksek lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte, bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşır, yorumlama ve uygulama yaparak bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir. X
2 Alanındaki sınırlı ya da eksik verileri kullanarak deneysel yöntemlerle bilgiyi geliştirir, edinilen bilgileri bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanır.
3 Alanındaki bir problemi bağımsız olarak kurgulayıp deneysel çözüm yöntemi geliştirir ve sonuçları değerlendirerek gerektiğinde ileri derecedeki araştırmalara uygular. X
4 Alanındaki güncel gelişmeleri ve ileri derecede gerçekleştirdiği kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarır. X
5 Alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
6 Alanı ile ilgili konularda ileri derecede strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirerek uygular.
7 En az bir yabancı dilde iyi derecede sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahiptir. (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B2)
8 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve yeni problem çözme yöntemleri geliştirir.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uluslar arası alanda duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilir ve denetleyebilir.
10 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini disiplinler arası ileri derecedeki çalışmalarda uygular. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
Dersin AKTS Kredisi 6