Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İleri Gıda Analizleri GDM 554 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerine gıdaların analizinde kullanılan Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC ) tekniğinin teorik ve uygulamalı olarak kavratılmasıdır.

Dersin İçeriği

Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması, HPLC sistemin temel unsurları, pompalar, dedektörler, enjeksiyon ünitesi, kolon ve dolgu materyalleri, akış türleri, gradient programlama, HPLC ayrım şekilleri (ters faz, normal faz, iyon değiştirme ve boyut eleme), ekstraksiyon, katı-faz ekstraksiyonu (SPE), bilşenlerin kalitatif ve kantitatif analizi, external ve internal kalibrasyon tekniği ile hesaplama, geri kazanım testi, LOD ve LOQ, gıda analizlerine ilişkin örnekler

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 HPLC'de ayrım yöntemlerini öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav, Ödev,
2 HPLC sistemin temel unsurlarını ve fonksiyonlarını öğrenir. Anlatım, Tartışma, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Sınav, Ödev,
3 HPLC'de metot geliştirme ve uygulama stratejilerini öğrenirler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav, Ödev,
4 HPLC bileşenleri kalitatif ve kantitatif analizini öğrenirler. Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Laboratuvar güvenliği
2 Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması
3 HPLC'de ayrım şekilleri
4 HPLC'in sisteminin temel unsurları (pompalar)
5 HPLC'in sisteminin temel unsurları (dedektörler)
6 HPLC'in sisteminin temel unsurları (kolonlar ve dolgu materyalleri)
7 Solvent seçimi ve akış türleri (isokratik ve gradient)
8 Ekstraksiyon ve katı-faz ekstraksiyonu (SPE)
9 Bileşenlerin tanımlanması ve doğrulanması
10 Bileşenleri quantifikasyonu
11 Geri kazanım testler, doğruluk, hassasiyet, LOD ve LOQ
12 HPLC'de metot geliştirme stratejileri
13 HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları
14 HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları
Kaynaklar
Ders Notu

HPLC Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Oktay YEMİŞ

Ders Kaynakları

Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra, 2012. Food Analysis by HPLC, CRC Press.

Leo M.L. Nollet, 2000. Food Analysis by HPLC, Marcel Dekker, New York.

B. Cemeroğlu, 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 15
2. Ödev 15
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 4 8 32
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 148
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,92
Dersin AKTS Kredisi 6