Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Nutrıtıon In Health Care Facılıtıes SAY 407 7 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri

None

Önerilen Seçmeli Dersler

None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MAHMUT AKBOLAT
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Res. Ass. Özgün ÜNAL

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

It is aimed to teach the concept of energy and macronutrients in the diet (carbohydrates, protein, fat) and their understanding of the importance of diet and different diet pattern of different age and sex.

Dersin İçeriği

The importance of carbohydrates, proteins and lipids in nutrition, chemical structure, properties, classification, functions, sources, daily intake recommendations, in the overbought status.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Determining the type and amount of nutrients contained in foods treats. Lecture, Question-Answer, Discussion, Testing, Homework,
2 Implements the methods of preparation and cooking of foods according to the structure. Lecture, Question-Answer, Discussion, Testing, Homework,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Relationship between diet and health Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
2 Nutrients necessary for life Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
3 Definition and Classification of Carbohydrates Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
4 Carbohydrate metabolism, absorption, digestion Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
5 Oils Definition, classification Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
6 Structure and metabolism of oil Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
7 Definition and Classification of Proteins Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
8 Protein structure and metabolism Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
9 MIDTERM EXAMS
10 Nucleic Acids Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
11 Energy Formation Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
12 Energy Expenditure Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
13 The Importance of Energy Balance Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
14 Hormones and Metabolism Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
Kaynaklar
Ders Notu

Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.

Ders Kaynakları

Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC
Press.
Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation,
Wadsworth/Thomson Learning, USA.
Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002).Introduction to Human Nutrition
(Ed by), Blackwell , Publishing Company.
Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause?s.Food , Nutrition & Diet Therapy
(Ed by), 11 th Edition, Elsevier (USA), 2004.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 To gain competencies specific to the field of health management X
2 Gaining innovation and entrepreneurship characteristics in the health sector X
3 To make effective, oral and written communication and professional presentations X
4 Gaining the ability to access / access up-to-date health management information and transfer it to teammates X
5 Analyzing organizational data X
6 Using leadership skills in solving current problems X
7 To have the awareness of responsibility required by the health ecosystem X
8 To behave legally and ethically in health service delivery X
9 Evaluating the global context affecting healthcare delivery X
10 To grasp / understand / interpret the development in global health services X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) 16 3 48
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) 16 2 32
Mid-terms 1 15 15
Quiz 1 10 10
Assignment 2 5 10
Final examination 1 20 20
Toplam İş Yükü 135
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,4
Dersin AKTS Kredisi 5