Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Nutrıtıon In Health Care Facılıtıes | SAY 407 | 7 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | None |
Önerilen Seçmeli Dersler | None |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. MAHMUT AKBOLAT |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Res. Ass. Özgün ÜNAL |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | It is aimed to teach the concept of energy and macronutrients in the diet (carbohydrates, protein, fat) and their understanding of the importance of diet and different diet pattern of different age and sex. |
Dersin İçeriği | The importance of carbohydrates, proteins and lipids in nutrition, chemical structure, properties, classification, functions, sources, daily intake recommendations, in the overbought status. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Determining the type and amount of nutrients contained in foods treats. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Homework, |
2 | Implements the methods of preparation and cooking of foods according to the structure. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Homework, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Relationship between diet and health | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
2 | Nutrients necessary for life | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
3 | Definition and Classification of Carbohydrates | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
4 | Carbohydrate metabolism, absorption, digestion | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
5 | Oils Definition, classification | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
6 | Structure and metabolism of oil | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
7 | Definition and Classification of Proteins | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
8 | Protein structure and metabolism | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
9 | MIDTERM EXAMS | |
10 | Nucleic Acids | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
11 | Energy Formation | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
12 | Energy Expenditure | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
13 | The Importance of Energy Balance | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
14 | Hormones and Metabolism | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
Ders Kaynakları | Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | To gain competencies specific to the field of health management | X | |||||
2 | Gaining innovation and entrepreneurship characteristics in the health sector | X | |||||
3 | To make effective, oral and written communication and professional presentations | X | |||||
4 | Gaining the ability to access / access up-to-date health management information and transfer it to teammates | X | |||||
5 | Analyzing organizational data | X | |||||
6 | Using leadership skills in solving current problems | X | |||||
7 | To have the awareness of responsibility required by the health ecosystem | X | |||||
8 | To behave legally and ethically in health service delivery | X | |||||
9 | Evaluating the global context affecting healthcare delivery | X | |||||
10 | To grasp / understand / interpret the development in global health services | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
2. Ödev | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 3 | 48 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 2 | 32 |
Mid-terms | 1 | 15 | 15 |
Quiz | 1 | 10 | 10 |
Assignment | 2 | 5 | 10 |
Final examination | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 135 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |