Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kompozit Malzeme Mekaniği MKM 422 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

Mukavemet I ve II, Malzeme

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi İBRAHİM KUTAY YILMAZÇOBAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Kompozit malzemeler ve çeşitleri hakkında detaylı bilgi sahibi olunması;  Kompozit malzemelerin üretim ve deneysel yöntemlerinin bilinmesi; Kompozit malzemelerin mekanik davranışlarının detaylı olarak teorik hesaplarının yapılması ve bu konuların hangi alanlarda nasıl kullanılacağının öğrenilmesi.

Dersin İçeriği

Kompozit malzemelere ait temel bilgi verilmesi; Kompozitlerin Matris Malzemelerine göre sınıflandırılması (Polimer Matrisli Kompozitler, Seramik Matrisli Kompozitler ve Metal Matrisli Kompozitler);  Kompozitlerin Takviye Elemanlarına göre sınıflandırılması (Elyaflı kompozitler, Parçacıklı kompozitler, Tabakalı kompozitler ve Karma kompozitler); Plastik Matris malzemeleri (Polimerler: Termosetler,Termoplastikler ve Elastomerler); Metal matris malzemeleri (Aluminyum, titanyum, magnezyum vb.) Yüksek sıcaklık matrisleri (Seramikler); Kompozit Malzemelerin Üretim Yöntemleri hakkında bilgi verilmesi; Kompozitlerin Uygulama Alanları ve nasıl uygulama yapılacağı; Kompozit Malzemelerin Mekanik Davranışlarının tanıtılması (Elastisite; İzotropik, Ortotropik ve Anizotropik vb. Malzemeler için Elastik Sabitlerin hesabı; Gerilme-Zorlanma ilişkleri; Gerilme Dönüşümleri; Tabaka Hasar Kriterleri); Mekanik Özelliklerin Deneysel tespiti ve hesapları; Üretim Uygulamaları; Örnek Problemler.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Kompozitlerin Matris ve Takviye Malzemeleri hakkında bilgi sahibidir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay, Sınav, Ödev,
2 Kompozit malzemelerin Üretim Tekniklerini bilir ve temel yöntemlerle Üretim yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
3 Kompozit yapıların Deney Düzeneklerini hazırlar ve gerekli Testleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
4 Kompozit malzeme tayininde gerekli Mekanik Özellikleri Teorik ve Analitik yöntemle Hesaplayarak Elastik Sabitleri elde eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
5 Kompozit yapıların Gerilme-Zorlanma hesaplarını yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
6 Akma ve Kırılma kriterlerini kompozitlere uygulayarak hesaplar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Kompozit Malzemelerin Sınıflandırılması.
3 Kompozit malzemelerin avantaj ve dezavantajları; uygulama alanları.
4 Matris malzemeleri (Plastik, metal ve seramik).
5 Takviye Malzemeleri (Parçacık, elyaf).
6 Kompozit Malzemelerde Üretim Yöntemleri.
7 Laboratuvarda Elle yatırma yöntemi ile kompozit malzeme üretimi yapılması.
8 Elastisite teorisine giriş.
9 Malzemenin mekanik davranışları (İzotropik, ortotropik ve anizotropik vb.); Gerilme-Zorlanma ilişkileri.
10 Kompozit bir tabakada elastik malzeme özelliklerinin teorik olarak hesaplanması.
11 Mekanik özelliklerin deneysel tespiti ve kompozit malzemelerde kullanılan deneysel yöntemler.
12 Laboratuvarda Kompozit numunelerin mekanik özelliklerinin deneysel olarak ölçülmesi.
13 Kompozit levhada gerilme dönüşümleri ve Hooke bağıntıları.
14 Kompozit Malzemelerde Akma ve Kırılma Teorileri.
Kaynaklar
Ders Notu

1. Kompozit Malzemeler Mekaniği” Sakarya Üniversitesi, Ders Notu

Ders Kaynakları

Lightweight Ballistic Composites, Military and Law-Enforcement Applications 2nd Ed., Edit by Ashok Bhatnagar, Writers: Ibrahim Kutay Yilmazcoban, et all., Woodhead Publishing (Elsevier), Cambridge, USA, 2016.

Composite Materials, Science and Engineering 3rd Ed., Krishan K. Chawla, Springer, New York, 2012.

Engineering Mechanics of Composite Materials 2nd Ed., Isaac M. Daniel and Ori Ishai, Oxford University Press, New York, 2006.

Mechanical Behavior of Materials 2nd Ed., Marc Meyers and Krishan Chawla, Cambridge University Press, Cambridge, UK, 2013.

Elasticity, Theory, Applications, and Numerics 3rd Ed., Martin H. Sadd, Academic Press (Elsevier), Massachusetts, USA, 2014.

Principles of Composite Material Mechanics 3rd Ed., Ronald F. Gibson, CRC Press (Taylor and Francis Group), Florida, 2012.

Engineering Materials, Research, Applications and Advances, K. M. Gupta, CRC Press (Taylor and Francis Group), Florida, 2015.

Engineering Design with Polymers and Composites 2nd Ed., James C. Gerdeen, Ronald A. L. Rorrer, CRC Press (Taylor and Francis Group), Florida, 2012.

ADVANCED COMPOSITE MATERIALS FOR AUTOMOTIVE APPLICATIONS, STRUCTURAL INTEGRITY AND CRASHWORTHINESS, Editor Ahmed Elmarakbi, Wiley, West Sussex, UK, 2014.

Composite Materials, Science and Applications 2nd Ed., Deborah D. L. Chung, Springer, New York, 2010.

Mechanics of Composite Materials 2nd Ed., Autar K. Kaw, CRC Press (Taylor and Francis Group), Florida, 2006.

Mechanics of Composite Materials 2nd Ed., Robert M. Jones, Taylor and Francis, Philadelphia, USA, 1999.

Engineering Composite Materials, Bryan Harris, The Institude of Materials, London, 1999.

 MECHANICS OF ELASTIC COMPOSITES, Nicolaie Dan Cristescu, Eduard-Marius Craciun, Eugen Soós, CHAPMAN & HALL/CRC, Florida, 2000.

Handbook of Composites 2nd Ed., Edited by S. T. Peters, CHAPMAN & HALL, Cambridge University Press, Cambridge, UK, 1998.

Fiber Reinforced Ceramic Composites, Materials, Processing and Technology, Edited by K. S. Mazdiyasni, NOYES PUBLICATIONS, USA, 1990.

Design and Optimization of Laminated Composite, Zafer Gurdal, Raphael T. Haftka, Prabhat Hajela, John Wiley & Sons, Inc., Canada, 1999.

Damage and Failure of Composite Materials, Ramesh Talreja and Chandra Veer Singh, Cambridge University Press, New York, 2012.

Advanced Mechanics of Composite Materials and Structural Elements 3rd Ed., Valery V. Vasiliev, Evgeny V. Morozov, Elsevier, Massachusetts, USA, 2013.

Mechanical Testing of Advanced Fibre Composites, Edited by J. M. Hodgkinson, Woodhead Publishing Ltd. (CRC Press), Florida, 2000.

Experimental Characterization of Advanced Composite Materials 3rd Ed., Donald F. Adams, Leif A. Carlsson, R. Byron Pipes, CRC Press, Florida, 2003.

Experimental Mechanics of Solids, Cesar A. Sciammarella, Federico M. Sciammarella, Wiley, West Sussex, UK, 2012.

Experimental Stress Analysis for Materials and Structures, Stress Analysis Models for Developing Design Methodologies, Alessandro Freddi, Giorgio Olmi, Luca Cristofolini, Springer, Switzerland, 2015.

Modern Experimental Stress Analysis, completing the solution of partially specified problems, Jaymes F. Doyle, Wiley, West Sussex, UK, 2004.

Composite Materials, Web-based Course on NPTEL, P.C.Pandey, IISc Bangalore, India, 2004.

Composite Materials and Structures, Web-based Course on NPTEL, P.M. Mohite, IIT Bombay, India, 2015.

Mehmet Zor, Ders Notları, Dokuz Eylül Üniversitesi, 2016.

Cesim Ataş, Ders Notları, Dokuz Eylül Üniversitesi, 2016.

Akın Aktaş, Ders Notları, Balıkesir Üniversitesi, 2016.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 -Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. X
2 -Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 -Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 -Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 -Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 -Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. X
7 -Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 -Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 -Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 -Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 -Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 15
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 12 12
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Final 1 12 12
Toplam İş Yükü 124
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,96
Dersin AKTS Kredisi 5