Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Klasik Sosyoloji Teorileri I SOS 205 3 4 + 0 4 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Arş.Gör.Dr. ALİ ÖZTÜRK
Dersi Verenler Doç.Dr. HANDAN AKYİĞİT, Doç.Dr. AYDIN AKTAY,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Hüsna Ergün, 

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere, sosyoloji tarihindeki önemli felsefi doktrinleri ve düşünürleri öğretmek ve klasik sosyoloji tarihi bilgisi vermektir.

Dersin İçeriği

Dersin içeriği: sosyoloji disiplinin doğuşu ve gelişimi, sosyoloji tarihinin temel kavramları, önemli sosyologların fikirleri, sosyolojik düşüncenin diğer bilimlerle ilişkisi, sosyoloji tarihi literatürü.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dersin tanımı ve içeriği hakkında bilgilendirme
2 Auguste Comte: Sosyolojinin diğer bilimlerle ilişkisi, sosyolojinin pozitif yöntemi, ansiklopedik yasa,, üç hal yasası, sosyal statik ve sosyal dinamik. Comte’un etkileri ve eleştirileri Jonathan H. Turner, Leonard Beeghley, Charler H. Powers (2012) “Aguste Comte ve Sosyolojik Teorinin oluşumu”Sosyolojik teorinin Oluşumu çev. Ümit Tatlıcan, Sentez Yayınları, İstanbul.ss. 39-51
3 Evrim anlayışı, sosyal oganizma olarak toplum ve toplum bilgisi olarak sosyoloji, toplumların oluşumu ve evrimi. Spencer’in etkileri ve eleştirileri Jonathan H. Turner, Leonard Beeghley, Charler H. Powers (2012) “Herbert Spencer Sosyolojisi” Sosyolojik teorinin Oluşumu çev. Ümit Tatlıcan, Sentez Yayınları, İstanbul.ss. 73-107.
4 Karl Marx Sosyolojinin çıkış noktası olarak ideolojilerin ve ekonomi politiğin eleştirisi, diyalektik yöntem. -Tarihsel materyalizm. -Uygulama örneği: Kapital’in diyalektik yöntemle Sunuluş Tarzı Jonathan H. Turner, Leonard Beeghley, Charler H. Powers (2012) “Karl Marx Sosyolojisi” Sosyolojik teorinin Oluşumu çev. Ümit Tatlıcan, Sentez Yayınları, İstanbul.ss. 145-177.
5 (K. Marx devam) -Alt yapı üst yapı, ideolojiler ve bilinç, toplumsal sınıflar, din ve toplum, yabancılaşma, fetişizm.emek-değer teorisi. -Marx’ın etkileri ve eleştirileri
6 Max Weber Rasyonalite ve rasyonaliteyi anlama, anlayıcı sosyoloji (anlam, anlama ve açıklama), bireysel edim ve sosyal edim. Jonathan H. Turner, Leonard Beeghley, Charler H. Powers (2012) “Weber Sosyolojisi” Sosyolojik teorinin Oluşumu çev. Ümit Tatlıcan, Sentez Yayınları, İstanbul.ss. 213-255.
7 Weber devamı- İdeal tip ve türleri, bilimsel nesnellik, toplumsal düzenler, egemenlik düzenleri, toplumsal tabakalaşma ve eşitsizlik düzenleri, Uygulama örneği: Protestan ahlakı ve kapitalizm ruhu adlı eserin incelenmesi Weber’in etkileri ve eleştirileri
8 George Simmel Toplum, grup ilişkileri ağı, çatışma anlaışı. Toplumsal düzen modelleri. Simmel’in etkileri ve eleştirileri Jonathan H. Turner, Leonard Beeghley, Charler H. Powers (2012) “Simmel Sosyolojisi” Sosyolojik teorinin Oluşumu çev. Ümit Tatlıcan, Sentez Yayınları, İstanbul.ss. 285-312.
9 George Simmel (devam)
10
11
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Jonathan H. Turner , Leonard Beeghley , Charles H. Powers, Sosyolojik Teorinin Oluşumu, Sentez Yayınları. 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Sosyoloji ve yardımcı disiplinlerle ilgili, en etkin metotları ve güncel bilgileri içeren bilgi kaynakları, uygulama araç – gereçlerini, üst düzeyde kullanabilme bilgisine sahiptir.
2 Sosyoloji disiplini ile ilgili kavramları, fikirleri ve verileri, sosyal bilimler araştırma metotlarıyla inceler ve değerlendirir, geçmiş ve güncel bağlantıları ile konuları tanılar, analiz eder, tartışır ve gelecek projeksiyonu sunar.
3 Sosyoloji disiplini ve ilgili alanlarda elde ettiği birikimi aktif biçimde yazılı ve sözlü yolla ifade edebilir, bu alanlarda ihtiyaç duyan kişi ve kurumlara araştırma ve rapor sunar.
4 Sosyoloji metotlarını kullanarak, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yorumlama, sentez yapma ve değerlendirme becerilerine sahiptir.
5 Güncel sosyolojik kavramsallaştırmalara, akımlara ve tartışmalara eleştirel yönden yaklaşabilir.
6 Alanındaki yönelimleri, ihtiyaçları bilir, içinde bulunduğu çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanır; bu özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlar, uygular ve yönetir.
7 Alanıyla ilgili çalışmalarda sorumluluk üstlenir, bağımsız veya takım çalışması yaparak çözümler üretir.
8 Sosyoloji alanında yapılmış güncel araştırmaları takip ederek yeterli düzeyde anlayabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmayı amaç edinir (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1).
9 Sosyoloji alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı, donanımı ve istatistik bilgisine sahiptir; bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
10 Sosyoloji alanı ile ilgili yaptığı tüm çalışmalarda veri kaynağı olan bilgilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
11 Sosyolojik bilgiyi, diğer toplum bilimleriyle disiplinler arası bir düzlemde farklı toplum ve kültürlerde etkili bir şekilde işler ve disiplinler arası çalışmalara katılır.
12 Alanında bilgisini geliştirmek yeni açılımlar ortaya koymak için çaba gösterir, yeniliklere açıktır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 20
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)