Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sosyal Politika CEK 391 5 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ABDULKADİR ALTINSOY
Dersi Verenler Doç.Dr. ABDULKADİR ALTINSOY,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Çalışma ve toplum hayatında tarihî süreç içinde ortaya çıkan sosyo-ekonomik sorunları ve değişimleri tahlil etmek, değişik sosyal grupların sorunlarını tespit etmek ve sosyal politika enstrümanları ile çözüm stratejileri geliştirebilmek bu dersin temel hedefidir.
Dersin İçeriği Bu derste sosyal politika teorileri ekseninde değişik dünya görüşlerinin yaklaşımları incelenecektir. Derste ağırlıklı olarak işsizlik, göç, yoksulluk gibi aktüel sosyal sorunlar ve konular ele alınacaktır. Bununla birlikte Türkiyede yaşanmakta olan sosyal sorunların çözümüne yönelik aktif sosyal politikalar üretilecektir. Bu çerçevede aile, gençler, işsizler, yoksullar, özürlüler gibi değişik sosyal grupların özel durumlarına da yer verilecektir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İktisadî konulara ve yansımalara sosyal boyutuyla bakar ve yeni bakış açıları kazanır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
2 2) Klâsik ve modern sosyal sorunların çözümüne yönelik akademik ve pratik bilgi birikimine sahip olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
3 3) Teorik boyutuyla sosyal politikaların temel esaslarını dinamik bir toplumsal süreçte belirler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
4 4) Türkiyenin sosyal sorunlarının perde arkasını kavrar ve millî çözüm stratejileri geliştirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
5 5) Sosyal barış ve dayanışma gibi sosyal siyaset hedeflerinin toplum hayatında hâkim olabilmesi yönünde makul yaklaşımlar ve uygun düşünceler geliştirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
6 6) Sosyal bilimlerde bütüncül sosyal politika uygulamalarının önemini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sosyal Politika kavramının dar ve geniş anlamı, tarihî süreç içindeki gelişimi, kapsamı, sosyal bilimler içindeki yeri. Sosyal Politika Teorileri, Sosyal Hukuk Seyyar, Ali; Sosyal Siyaset Terimleri (Ansiklopedik Sözlük); II. Baskı; Sakarya Kitapevi; Şubat 2008. (İlgili kavramlar)
2 Sosyal Politikanın hedefleri: Sosyal Barış; Sosyal Dayanışma; Sosyal Adalet; Sosyal Yardımlaşma; Sosyal Bütünleşme; Sosyal Kalkınma; Refah; İsar. Seyyar, Ali; Sosyal Siyaset Terimleri (Ansiklopedik Sözlük); II. Baskı; Sakarya Kitapevi; Şubat 2008. (İlgili kavramlar)
3 Dünden bugüne (Osmanlı Devleti ve TC Devletinde) Sosyal Devlet; Sosyal Güvenlik; Kamusal Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler İlişkisi. Seyyar, Ali; Sosyal Siyaset Terimleri (Ansiklopedik Sözlük); II. Baskı; Sakarya Kitapevi; Şubat 2008. (İlgili kavramlar)
4 Çalışma Hayatına Yönelik Sosyal Politikalar (a: İş Hayatında Temarüze Karşı Önlemler; b: Çalışma Hayatında Mobbing ve Cinsel Taciz Sorunlarına Karşı Çözüm Yolları; c: İşyerinde Örgütsel Performans; d: İşletmelerde Sosyal Sorumluluk) Seyyar, Ali; Değişen Dünyada Ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (I. Bölüm)
5 Aile Hayatına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Analık Hakkının Fıtrî ve Sosyal Temelleri; b: Aile İçinde Şiddete Karşı Sosyal Politikalar) Seyyar, Ali; Değişen Dünyada Ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (II. Bölüm)
6 Kadınlara Yönelik Sosyal Politikalar (a: Hayat Kadınlarının Psiko-Sosyal Rehabilitasyonu; b: Feminist Kadın Politikaları ve Gender Mainstreaming Yaklaşımı) Seyyar, Ali; Sosyal Siyaset Açısından Kadın ve Aile-Politikaları; Birey Yayıncılık; İstanbul;1999. - Seyyar, Ali; Değişen Dünyada Ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (II. Bölüm).
7 Sosyal Adaleti Temin Eden Sosyal Politikalar (a: Gelir Dağılımı ve Yeniden Gelir Dağılımı Politikaları; b: Sosyal Transferler; c: Sosyal ve Müterakki Vergi Sistemi; d: Gelir Dağılımı Türleri) Seyyar, Ali; Sosyal Siyaset Terimleri (Ansiklopedik Sözlük); II. Baskı; Sakarya Kitapevi; Şubat 2008. (İlgili kavramlar)
8 Sosyal Değişim, Dönüşüm ve İlerlemenin Temel Yaklaşımları ve Politikaları: (Sosyal Yapı, Demografik Yapı, Sosyal Sermaye; Sosyal Hareketler; Hayat Kalitesi; Sosyal Refah Hizmetleri ve Sosyal Planlama Arasındaki İlişkiler) Seyyar, Ali; Sosyal Siyaset Terimleri (Ansiklopedik Sözlük); II. Baskı; Sakarya Kitapevi; Şubat 2008. (İlgili kavramlar)
9 Vize sınavı
10 Türkiyenin Sosyal Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Türkiyede Sokak Çocukları Sorununa Karşı Sosyal Politikalar) Seyyar, Ali; Değişen Dünyada ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (III. Bölüm)
11 Türkiyenin Sosyal Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Türkiyede Yaşlılara ve Özürlülere Yönelik Sosyal Politika Stratejileri; b: Aktif Yaşlılar ve Özürlüler Politikası; c: Yaşlılığa ve Özürlülüğe Bağlı Bakım Sorunları ve Sosyal Politikalar) Seyyar, Ali; Değişen Dünyada ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (III ve IV. Bölüm)
12 Türkiyenin Sosyo-ekonomik Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Yoksulluk ve yoksullukla mücadele; b: İşsizlik ve aktif istihdam politikaları) - Seyyar, Ali; Değişen Dünyada ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (III ve IV. Bölüm).
13 Türkiyede Kamu Alanında Sosyal Sorunlar ve Sosyal Politikalar (a: Türkiyede Yerel Sosyal Politika Uygulamaları; b: Sosyal belediyecilik ve yerel sosyal kalkınma) - Seyyar, Ali; Değişen Dünyada ve Türkiyede Sosyal Politikalar; Değişim Yayınları; Sakarya; Ekim 2006. (III ve IV. Bölüm)- Ersöz, Halis Yunus; Sosyal Politika Perspektifinden Yerel Yönetimler; Filiz Kitapevi; İstanbul; 2004.
14 Türkiyenin AB sürecinde Sosyal Devlet anlayışındaki değişimler, sosyal politika stratejilerinde yeni paradigma arayışları ve modelleri. Yeni çıkan kitap, yazı ve makaleler.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları - Özaydın, Mehmet Merve; Vakıfların Sosyal Politika İşlevleri ve Günümüzde Artan Önemi; Prof. Dr. Kâmil Turana Armağan; Kamu-İş Yay.; Cilt: 7; Sayı 2; Ank.; 2003.
- Özbek, Nadir; "Osmanlı İmparatorluğunda Sosyal Yardım Uygulamaları: 18391918"; Toplum ve Bilim; Nr. 23; 1999/2000.
- Makal, Ahmet; Türkiyede Tek Parti Dönemde Çalışma İlişkileri: 1920-1946; İmge Kitabevi; Ank.; 1999.
- Kozak, Erol; Bir Sosyal Siyaset Müessesi Olarak Vakıf; Sakarya Üniversitesi Matbaası; Sayı 7; Adapazarı; 1994.
- Kala, Eyüp Sabri; Osmanlılarda Sosyal Güvenlik-Sosyal Sigortalar (1865-1923); (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi); İstanbul Üniversitesi; Sosyal Bilimler Enstitüsü; İstanbul; 1994.
- Güven, H. Sami; Sosyal Politikanın Temelleri; Ezgi Kitapevi; Bursa; 1995.
- Giddens, Anthony; Üçüncü Yol-Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi; (Terc. Mehmet Özay); Birey Yay.; İst.; 2000.
- Genç, Mehmet; Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi; Ötüken Yay.; İst.; 2000.
- Armağan, Servet; İslam Hukukunda İşçi-İşveren Arasındaki Münasebetler ve Bazı Düşünceler; İst.; 1982.
- Seyyar, Ali; TÜRKİYEDE SOSYAL DEVLET OLGUSU; Sosyal Politikalar Dergisi; Sayı 1; Güz 2006.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olma
2 Temel ekonometri ve istatistik teorilerini mikro ve makro iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahip olma.
3 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı (ve tercihen ilave olarak sözlü) iletişim becerisine sahip olma.
4 Genel ekonometri teorisi hakkında bilgili olma.
5 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olma.
6 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SPSS, Eviews, Gauss, Stata ve benzeri) kullanabilme
7 Matematiksel, iktisadi, istatistiksel ve ekonometrik olarak analiz yapma beceisi kazanmak
8 Sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip olmakla beraber, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını öngörebilme ve doğru tahminlerde bulunabilme; nedensel ilişkilerini göz önünde bulundurma, analitik düşünce yapısına sahip olma ve stratejik yaklaşım geliştirebilme
9 Kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer dâhil olmak üzere bir yabancı dilde bilgi sahibi olma, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilme
10 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, bilgilerini ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, ikna gücü yüksek, eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilme, ve bilgileri analiz etme becerisine sahip, inisiyatif kullanabilme becerisine sahip olma
12 Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme becerilerine sahip olmak
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)